Затлъстяване

затлъстяванеЗатлъстяването означава натрупване на мазнини и не е задължително синоним на наднормено тегло. Разликата се вижда най-добре при спортистите, където мускулести 135-килограмови атлети не са затлъстели, но спрат ли да тренират, мускулите им се превръщат в мазнина. И обратно, човек с тегло в границите на нормалното може да има много телесна мазнина. Необходимо е изследването на импеданса, за да се определи степента на затлъстяване.

В САЩ много хора страдат от затлъстяване. Това се дължи основно на масовата консумация на високомаслени и сладки храни – типичната американска диета. Децата се приучват отрано към този вреден навик и като пораснат, се превръщат във възрастни с наднормено тегло, предразположени към различни заболявания, включително стомашно-чревни и сърдечно-съдови. Но дори и грижещите се за здравето си хора, които ограничават консумацията на мазнини и захари, според статистиката увеличават теглото си. Д-р Алън Кохен, медицински директор на здравния и рехабилитационен център в щата Кънектикът, обяснява това с факта, че хората намаляват консумацията на мазнини, но увеличават приемането на въглехидрати. Но 75% от населението не усвоява въглехидратите. Това означава, че тези хора много бързо ги превръщат в захар, която от своя страна стимулира панкреаса да отделя инсулин. Когато стойностите на инсулина станат високи или се получи хиперинсулинемия, захарта се превръща в телесна мазнина, като така се затруднява намаляването на теглото. Лекарят с помощта на изследвания и снемане на фамилна анамнеза може да определи дали пациентът е чувствителен към въглехидрати. Фамилните предразположения към сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване, както и високите нива на холестерол и триглицериди са белези за хиперинсулинизъм и чувствителност към въглехидратите.

затлъстяване и диетаОсвен това много затлъстели хора страдат от субклиничен тироидизъм, което означава, че в този случай кръвните проби могат да не регистрират заболяването. Щитовидната жлеза задава скоростта на изгаряне на калориите. Когато функцията й е намалена и се забавя метаболизмът, това означава, че се изгарят достатъчно ефективно калориите. За да се разбере дали има или не субклиничен тироидизъм, трябва да се измерва температурата, като термометърът се поставя под мишницата 10 минути сутрин преди ставане. Пет отчитания със средна стойност 36,6 °С показват нормалното състояние. Значително по-ниските стойности са белег за наличието на хипотироидизъм. Друг признак за субклиничен хипотироидизъм са студените ръце и стъпала, проблемите с паметта и концентрацията, сухата кожа, запекът, предменструалният синдром и други проблеми в менструалния цикъл, изтъняване на косата или оредяване.

Лечение
Получаването и поддържането на нормални стойности на телесните мазнини зависи от ежедневните навици, които водят до здравословен начин на хранене и физическа активност. Традиционният начин на отслабване с диета, напротив, води до временно намаляване на приетите с храната калории, а не до постоянна промяна и затова е осъден на провал още от самото начало. Диетата е с двупосочно действие. Човек не само възстановява килограмите си, но и добавя още към тях. Повторните опити предизвикват постоянното намаляване и увеличаване на теглото. Това влияе не само зле на самочувствието, но забавя и метаболизма, като с всеки следващ път прави все по-трудно отслабването.

Много хора се обвиняват за неуспеха на диетата с липсата на воля, но те не трябва да се съдят толкова строго. Той може да се обясни, като се отчете начинът, по който са живели предците ни в праисторически времена. През по-голямата част от времето, хората не са имали стабилен източник на храна. Понякога са имали храна в изобилие, друг път – нищо за хапване. За да могат да оцелеят, организмите им са се пригодили към тези условия. Когато има недостиг на храна, метаболизмът се забавя, за да запази енергията, а когато тя е в изобилие, се ускорява.

Спазването на диета поставя тялото в режим на глад или на обилно хранене. Метаболизмът се забавя, когато е подложен на стриктна отслабваща диета. В обратния случай се ускорява, особено когато човек е по-млад. До тридесетгодишна възраст тялото може да се адаптира към метаболичните промени, настъпили с периодичното спазване на диети, но в по-напреднала възраст става по-малко пластично. С напредването на възрастта метаболизмът се забавя. Нещо по-лошо, намаляването на теглото е на мускулна основа, а увеличаването е повече на мастна. Мазнината изгаря по-малко калории от мускулната тъкан, което в резултат на следващия диетичен цикъл ще доведе по-трудно до намаляване на теглото с няколко килограма.
Много хора са с грешното убеждение, че протеиновата диета е добър начин за намаляване на теглото. Въпреки че една такава диета има драстичен ефект в началото, след време могат да се появят някои нежелани последици, като раздразнителност, неспокойство, отпуснатост или дори увреждания на бъбреците и черния дроб. Освен това храните с животински протеини обикновено съдържат наситени мазнини, които запушват артериите.

плодовеПравилно хранене
Най-добрата диета е приучването към правилно хранене. То най-общо се състои от високо съдържание на комплексни въглехидрати и по-ниско съдържание на протеин и мазнини. Съотношението на калориите от въглехидратите, протеините и мазнините трябва да е приблизително 60:20:20. Но за хората, не възприемащи въглехидратите, това съотношение може да е 40:30:30. Както бе отбелязано по-горе, това ще поддържа ниски нивата на инсулина и ще изгаря по-големи количества телесна мазнина. Хората, чувствителни към въглехидратите, трябва да избягват хляб, макарони, картофи, ориз, царевица, банани и стафиди, като приемат въглехидрати от други източници.

Добрите плодове са ябълките и боровинките заради гелообразуващата им целулоза. Когато тези плодове преминат през червата, предизвикват чувство за ситост, което дава сигнал на мозъка да изключи командата за глад. Освен това морските зеленчуци от рода на келпа подхранват щитовидната жлеза, която отговаря за лекото протичане на метаболизма. Също така е важно да се пие много вода.

Спазващите диети трябва да се предпазват от крайности, защото пълната липса на мазнини може да е опасна. Всяка клетка от тялото ни съдържа холестерол или мазнина. Като се прибави и фактът, че мастноразтворимите витамини А и Е могат да се абсорбират само в присъствие на мазнини. Тези антиоксиданти предпазват от различни заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и имунни неразположения. Трябва да се прави разлика между добри и лоши мазнини. Добрите мазнини се намират в рибата, авокадото, ядките и маслото от тях и зехтина.

Добавки
Хранителните добавки са много важни за хората, които искат да отслабнат. Някои от тях отстраняват желанието за храна, като регулират нивата на кръвната захар, а други изгарят бързо калориите, като ускоряват метаболизма. Предлагаме ви някои от тях:

ХРОМЕН ПИКОЛИНАТ
Помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, така че да намалее желанието за сладко. Помага за нарастването на мускулната маса и засилва енергията. Освен това хромът намалява устойчивостта към инсулин, което пък намалява отлагането в мастната тъкан и засилва метаболизма. За предпочитане е 400 мг. от свързаната форма, тъй като се абсорбира по-лесно в чревния тракт.

НЕЗАМЕНИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ И ГАМА-ЛИНОЛЕНОВА КИСЕЛИНА
Тялото се нуждае от два вида незаменими мастни киселини: омега-3 и омега-6. Омега-3 се съдържа в маслото от ленено семе, което трябва да е студено пресовано и да се съхранява на студено и тъмно място, понеже незаменимите мастни киселини са чувствителни към светлината. Това масло може да се използва в салати, но с него не бива да се готви. Ако продуктът е с лош вкус, то той може да е гранясал и трябва да се изхвърли. Омега-3 води до отслабване, като помага на бъбреците да отделят излишната вода.
Организмът трябва да балансира омега-3 киселините с омега-6. Гама-линоленовата киселина съдържа омега-6 и може да се намери в маслото от нощна свещ, в пореча или семената от касис. Петстотин мкг масло от нощна свещ, приемано сутрин, намалява апетита.

L-карнитин
500-1000 мг L-карнитин помагат за навлизането на мастните киселини в клетките, където се изгарят от митохондриите.

ЛЕЦИТИН
Лецитинът помага за емулгирането на мазнините. Най-добре е да се приема една супена лъжица на закуска.

КАЛИЙ
Около 300 мг дневно, разделени на няколко дози, повишават енергията и мускулната сила.

ПСИЛИУМ
Една супена лъжица веднъж или два пъти дневно с 250 – 500 мл. вода доставя допълнително целулоза за по-добро храносмилане.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
Изследванията показват, че ежедневната добавка от аскорбинова киселина (витамин С) действа положително на затлъстелите хора, които имат намерение да отслабнат. Други добавки, за които трябва да знаете, са: ходроксилимонената киселина, спирулината, матето, ядките от кола, които ускоряват метаболизма. Добавянето на нормална храна с гелообразуваща целулоза подобрява чувството за ситост, което улеснява включването към диета. Освен това целулозата може да подобри метаболизма.

Упражнения
Правилното хранене без физическо натоварване дава малка надежда за успешното преборване със затлъстяването. Физическите упражнения трябва да бъдат част от усилието за възстановяване на добрата форма на тялото. За да се постигнат най-добри резултати, трябва да се изпълнява комплекс от аеробични и анаеробични упражнения. Аеробиката изгаря телесните мазнини и понижава настройката на тялото или регулиращия телесното тегло механизъм, като улеснява намаляването на теглото. Анаеробичните упражнения помагат за изграждането на мускулна маса.
Настройката на индивида действа срещу усилията за намаляване на теглото и затова упражненията трябва да са насочени към преодоляването на това съпротивление. Ако сте свикнали да тежите например 68 килограма и намалите теглото до 65,5 кг, мозъкът сигнализира под формата на глад, докато теглото се възстанови. Но ако спортувате и интелигентно подбирате храната си, това ще помогне на тялото ви да се почувства удобно и с по-ниска настройка.
Видът на спортните упражнения не е от толкова голямо значение, колкото последователността. Идеята е упражненията да доставят достатъчно удоволствие, за да станат част от ежедневието. Половин час ходене всеки ден е полезно упражнение, което всеки един може да изпълнява. Походката трябва да е умерена, не много бърза. Други добри възможности са танците, плуването и дори градинарството.

Предупреждение! Преди за започнете да изпълнявате програмата за физическо натоварване, трябва да се посъветвате с лекар, който да определи наличието на сърдечни или белодробни проблеми, които могат да направят невъзможно напрягането.

Дихателни упражнения
Когато Пам Грут, авторка на книгата „Дайте старт на метаболизма със силата на дишането“, започнала да изпълнява дихателни упражнения за енергия, с учудване открила, че е отслабнала с 4,5 кг без да иска. Грут научила впоследствие, че повърхностното дишане подпомага наднорменото тегло, а дълбокото дишане подобрява метаболизма, а оттам и външния вид. Правилното дишане води до намаляването на теглото, защото доставя повече кислород на клетките, което им позволява по-бързо да изгарят и да отделят отпадъчните продукти. Почиствайки клетките си с всяко свое вдишване, не позволяваме на мазнините да се отлагат там. Така имаме много повече енергия и значително по-добро здраве.
Ето някои от дихателните упражнения, препоръчвани от Грут:

Легнете на пода и отпуснете ръцете по протежение на тялото с дланите нагоре. Поставете тежка книга върху корема си. С всяко вдишване повдигайте книгата колкото е възможно по-високо книгата и я връщайте в изходно положение с всяко издишване. Това е добро упражнение за приучване да се обръща внимание на дишането.
Вдишайте през носа. Задръжте дъха си за време, четири пъти по-дълго от вдишването. Това позволява на клетките да поемат достатъчно кислород. След което издишайте два пъти по-дълго, отколкото сте вдишали. Съотношението е 1:4:2. Следователно, ако сте преброили до пет при вдишване, задържате въздуха, докато преброите до 20, и издишате през устата, докато преброите до 10. Като издишвате, коремът в и се прибира и вие изхвърляте навън всичкия въглероден двуокис. За оптимална полза това упражнение трябва да се прави 10 пъти три пъти на ден.

Прочистване на дебелото черво
Понякога хората преяждат, защото не абсорбират хранителните вещества. Така те не стигат до мозъка и той не сигнализира на тялото да престане да приема храна. С възстановяването на чревното хранене с помощта на прочистването на дебелото черво се абсорбират повече хранителни вещества и човек има склонността да намали яденето си.

Какво да се избягва?
Както е отбелязано по-горе, спазването на диета не е ефикасно, а понякога и опасно. Здравословното хранене трябва да е начин на живот, което означава елиминиране на консервираните храни, лошите мазнини и някои въглехидрати, ако към тях има несъвместимост. Освен това противопоказни са липсата на физически упражнения, запушеното дебело черво и повърхностното дишане.

Заместителите на храните, водещи до напълняване, са особено вредни. Първо, те се базират на твърдението, че човекът няма желание да промени навиците си на хранене, като въвежда нездравословни храни. Второ, доставят вредни химикали на организма. Особено се пазете от изкуствените подсладители. Аспартамът се използва като популярен заместител на захарта в много диетични храни. Въпреки че вредното въздействие не е доказано, съществуват съобщения за неврологични реакции, като халюцинации, световъртеж, а дори и епилепсия. Изследванията върху плъхове свързват употребата на този продукт с мозъчен тумор.
Новата синтетична храна, представляваща потенциално предизвикателство към здравето на хората, е изкуствената мазнина „Олестра“. Този продукт има вакуумно действие върху мастноразтворимите витамини А, Д, Е и К и върху каротиноидите. Тези жизненоважни хранителни вещества се разтварят в „Олестра“ и преминават през организма, преди да успеят да се утилизират. В резултат на това тялото е лишено от важна защита срещу рак и други заболявания.

Преглед на леченията
Спазването на диета е традиционният подход към затлъстяването. Обаче изпълнено по конвенционалния начин, който включва временно ограничаване на приемането на храна или калории, а не постоянна промяна на хранителните навици. Най-добри са тези подходи, които целят дългосрочно подобряване на състоянието.
Приучаването към правилно хранене и навици са от важно значение. Здравословната диета е богата на въглехидрати и бедна на протеин и мазнини.
Хранителните добавки помагащи за предотвратяването на апетита и за изгарянето на калориите, включват хромен пиколинат, незаменими мастни киселини, гамалиноленова киселина и др.
Физическите упражнения са незаменима част от здравословната диета. Много по-важно от вида на упражненията е постоянното им прилагане.
Дихателните упражнения приучват към правилно дишане, което подобрява метаболизма и води до намаляване на теглото.
Прочистването на дебелото черво възстановява здравето на червата. По този начин могат да се абсорбират повече хранителни вещества и са намалява опасността от преяждане.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.