Заболяване на простатата

болести на простататаПростатата е жлеза, намираща се между пикочния мехур и пениса. Въпреки че е малка, нейната функция е жизненоважна. Простатата произвежда също така и семенна течност, която подхранва спермата. Съществуват две често срещани заболявания, поразяващи простатата – хипертрофия и рак на простатата.

Хипертрофията представлява уголемяване на простатата. Това състояние се наблюдава най-често при възрастните мъже. От 50 до 75% от мъжете над 50 години страдат от хипертрофия на простатата и 30% от тях претърпяват хирургична намеса. Хипертрофията на простатата се свързва с приемането на прекалено много и най-вече наситени мазнини. Също така е свързано с произвеждането на мъжки хормони. Хипертрофията може да прерасне в рак на простатата. Симптомите, свързани с това заболяване на простатата, могат да са следните: уриниране през нощта, намаляване на силата на потока на урина, колебание или затруднения в началото на уринирането, неприятно усещане при преминаването на урината и кръв в урината. Понякога се усеща струпване на маса в областта на простатата. В редки случаи се появяват проблеми с мъжката потентност. Когато увеличената простата блокира уринарния поток, урината се връща и може да предизвика увреждане на бъбреците, инфекции в пикочния мехур или камъни в бъбреците.

Ракът на простатата се среща почти толкова често, колкото и рака на белите дробове. Той бързо се превръща в номер едно сред смъртоносните заболявания при мъжете. В САЩ годишно 160000 души заболяват от рак на простатата, а 35000 умират от тази болест. Ракът на простатата се наблюдава по-често у американците от африкански произход и при старите мъже, но той не е нещо необичайно сред 30-40 годишните мъже. Заболяването е необичайно с прекалено бавното си развитие. Много от мъжете, болни от рак на простатата, дори и не подозират за него и умират от други заболявания. Ракът на простатата се свързва с излишното количество тестостерон, което се увеличава още повече при приемането на богата на мазнини храна – аналогично на рака на гърдата у жените, където мазнината увеличава естрогена.

простатаСимптомите, свързани с рак на простатата, са малко. Възелчетата по простатата могат да се усетят при палпация, макар и не всичките да са злокачествени. Болка в костите може да покаже напреднал стадий на заболяването, когато вече са налице метастази. Другите симптоми са възпаления и затруднения с уринирането. Заболяването се определя чрез тест за специфичен простатен антиген. Този тест може да определи присъствието дори и на микроскопични тумори или на заболяване, известно като доброкачествена простатна хиперплазия – уголемяване на простатата. За съжаление тестът невинаги е валиден, защото 30% от пациентите с рак на простатата показват нормални стойности. Допълнителните изследвания включват трансректална ехография и палпация. Отбележете, че биопсията потенциално разпространява рака и не се препоръчва в по-ранен стадий, когато ракът не  е разпространен извън простатата.

Лечение
В случаите на простатна хипертрофия конвенционалното лечение протича с лекарството „Прозак“. Здравните служби предупреждават, че то може да инхибира стойностите на простатния специфичен антиген. И след като повишените стойности на този антиген служат за диагностичен белег, употребата му може да затрудни поставянето на правилна диагноза.
Ако се развие рак на простатата, традиционната медицина предлага обикновено простатектомия (отстраняване на простатата по хирургичен път), химиотерапия и радиация. Всичките са инфекциозни и често пъти опасни. Операцията като биопсията може да разпространи раковите клетки и често пъти намалява половата сила и контрола върху уринирането. Друг метод е използването на хормонални блокери, които за няколко години свиват тумора, след което простатата се отстранява или замразява (криооперация). Най-често използваните блокери са „Лупрон“ и „Флудамин“. Понеже ракът на простатата нараства бавно, пациентите, особено тези, които са млади, имат време да изпробват по-малко вредни методи на лечение.

Хранене
Препоръчва се храна, бедна на мазнини, със специално добавяне на комплексни въглехидрати, екологично чисти плодове и зеленчуци, сурови сокове и някои пълнозърнести храни заради алкалното им въздействие. Може да се добавят умерено количество ядки и семена (вижте раздела за алкалните диети при раково болни). Храните, намаляващи риска от рак, са бобовите, соята, зеленият фасул, грахът, доматите, стафидите, фурмите и други сушени плодове. В някои случаи могат да се консумират малки количества екологично чисти пиле и риба. Препоръчват се следните добавки:

ЦИНК
Всеки се нуждае от цинк, но той е от особено значение за предотвратяване на проблемите с простатата, защото инхибира навлизането на тестостерон в нея. Изследванията показват, че 40 мг цинк ежедневно не само намаляват опасността от рак на простатата, но и помагат за лечението му. Тиквените семки са също богати на цинк. Други източници на цинк са слънчогледовото семе, яйцата, птичето месо, морските храни, грахът, соята и гъбите. Като допълнително средство могат да се приемат цинкови добавки в комбинация с пиридоксин – витамин В6, манган и хром, за да се помогне на тъканите да абсорбират по-добре минералите. Витамин А и фосфорът също повишават способността на тялото ефикасно да използва цинка.

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ
Освен цинка може да се опита и с пчелен прашец, който помага за намаляване на увеличената простата.

ПРОСТАТНИ ЖЛЕЗИ
Прахът от животинска простата е богат на цинк и подхранва човешката простата.

АЛАНИН, ГЛУТАМАТ И ГЛИЦЕРИН
Тези аминокиселини, комбинирани в равно количество, могат да помогнат за свиването на увеличената простата. Полученият от тях препарат, както показват изследванията, намалява прекомерното нощно уриниране.

ВИТАМИН С
Високите дози витамин С и минералните селен, мед и магнезий дават допълнителна подкрепа на организма, за да може да преодолее рака на простатата. Въведеният по венозен път витамин С доставя концентрирано количество в организма, което е особено необходимо на пациентите, болни от рак. Той помага за отстраняване на токсичните материали, в основата си тежки метали, и позволява на тялото да се поправи и да възвърне нормалната си дейност. Витамин С е първият антиоксидант, неутрализиращ свободните радикали.

ПРОТЕОЛИТИЧНИ ЕНЗИИМ
Те помагат на храносмилането и когато се приемат на гласно, помагат за разтварянето на покритието на раковите клетки така, че белите кръвни клетки да ги атакуват по-лесно.

ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ И ГАМА ЛИНОЛЕНОВА КИСЕИЛНА
Полезни са маслата от пореч, семената от касис, маслото от нощна свещ и лененото семе.

Билки
Билките са ефикасни при лечението на доброкачествена простатна хипертрофия, както и пир рак на простатата, и го правят без странични въздействия. Особено полезни са следните билки:

САО ПАЛМЕТО
Това е една от най-добрите билки за простатата. Действа както лекарството „Проскар“, но за по-кратко време и без потискане на специфичния простатен агент.

АМЕРИКАНСКИ ЖЕН ШЕН И КОРЕНИ ОТ СЛАДНИК
Тези билки се използват при проблеми с простатата, дължащи се на ниското съдържание на тестостерон и андроген. Те са безопасни и могат да се приемат редовно два-три пъти на ден.

ЦАРЕВИЧНА СВИЛА
Царевичната свила лекува възпалението на простатата. Тя е и лек за възпалителен процес на уретрата, пикочния мехур и бъбреците.

ЕКСТРАКТ ОТ ТИКВЕНО СЕМЕ
Идеален източник на цинк и незаменими мастни киселини – двете важни субстанции за простатата. Екстрактът от тиквено семе тонизира мускулите на пикочния мехур, отпуска сфинктерите и отпушва простатата.

АФРИКАНСКИ ПИГЕУМ
Свойствата на това вечнозелено дърво помагат за намаляването на тумора и болезненото спешно уриниране. Причината е в богатото съдържане на фитостероли, вещества, инхибиращи биосинтеза на простагландини, отговорни за възпаляването на простатата. Веднъж инхибирани, простагландините се връщат до нормалните си стойности и подуването на тъканите спада. Спадането помага за нормализирането на метаболизма, кръвния поток, лимфното оттичане и разпределянето на хранителни вещества. На някои хора билките не понасят, но когато са в малки количества и се използват в комбинация с други средства, работят доста добре.

СИБИРСКИ ЖЕН ШЕН И КОРЕНИ ОТ КРЪГЛОЛИСТНА МУРАВА И ХОРТЕНЗИЯ
Помагат, когато налице е свръхпродукция на хормони.

ESSIAC
Билков препарат, полезен за лечението на всички видове рак.

МЕЧО ГРОЗДЕ
Със своите антисептични, диуретични и тонизиращи свойства, действащи върху пикочния мехур, бъбреците и отделителните пътища, мечото грозде облекчава и двете заболявания.

UNICARIA TOMENSОA
Този имунен стимулатор, произхождащ от Южна Америка, нормализира стойностите на простатния специфичен агент в случаите на рак на простатата и помага тогава, когато не са постигнали успех всички други лечения.

Хомеопатични лекарства
Хомеопатичните лекарства са различни за различните симптоми. Следните лекарства могат да помогнат на пациенти с хипертрофия на простатата при следните показатели:

АПИС МЕЛИФИКА
– често уриниране с пареща жилеща болка и възпаление.

ХИМАФИЛИЯ
– позиви за уриниране с пареща болка.

КОНИУМ МАКУЛАТУМ
– хронично увеличение, трудности при уринирането, потокът урина започва и спира; помага за омекотяване на простатата.

ФЕРУМ ПИКРИКУМ
– често уриниране през нощта, чувство за препълненост и връщане на урината.

ХЕПАР СУЛФУРИС КАЛКАРЕУМ
– дриблираща урина или оскъден поток.

САБАР СЕРУЛАТА
– трудно уриниране с уголемена простата, постоянно желание за уриниране.

СТАФИЗАГРИЯ
– позиви за уриниране, но невъзможност за пълно уриниране, усещане за пълнота в мехура.

ТУЯ
– увеличена простата, внезапно желание за уриниране, раздвоена струя.

Рефлексотерапия
При рефлексологията страните на стъпалото откъм костта на глезените отговарят на репродуктивната система. Точките за простатата и матката се намират от вътрешната страна на стъпалото, докато тези за тестисите и яйчниците от външната. Тези области са изключително чувствителни при допир, особено когато има някакъв проблем в органите, и затова се отнасяйте към тях внимателно.
Опипайте заобикалящите глезените участъци и натиснете всеки път, като преминавате през точките. Може също така да притиснете точката на пикочния мехур върху вътрешната част на петата. Тази манипулация повишава кръвообращението и помага за ускоряването на оздравителния процес.

Хелацио-терапия
Едно изследване, проведено в Швейцария, е предписало 10 сеанса хелацио-терапия на една група и нито една на друга група. След 18 години открили, че при хората, на които е приложена хелацио-терапия, само една десета са починали от рак в сравнени с другата група.

Начин на живот
Пациентите трябва да тренират ежедневно и да се излагат на много чист въздух и светлина. Програмите за справяне със стреса също оказват безценна помощ и могат да включат биологична обратна връзка, масажи и медитация.

Какво да избягваме?
Храните, които трябва да се избягват, са алкохолът, захарта, нишестето, кофеинът, допълнителните вещества и консервантите, нечистата вода (с хлор, флуор), хидрогенезираните мазнини, например маргарин, и храните, приготвени в алуминиево фолио. Излагането на тютюнев дим също трябва да се избягва.

Преглед на леченията
Препоръчва се органична, бедна на мазнини диета с превес на алкалните храни. С намаляването на риска от рак на простатата са свързани храни, като соята, зеленият фасул, грахът, доматите и сушените плодове.
Цинкът е важен елемент за болните от простата.
Билковите лекарства са saw palmetto, екстракт от тиквено семе и други.
Хомеопатичните лекарства могат да помогнат на пациенти с хипертрофия на простатата със специфични симптоми.
Хелацио-терапията е доказала превантивното действие при заболявания, свързани с остаряването, като рак на простатата.
Пациентите трябва да спортуват редовно и да използват техники, които да уравновесят стреса.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.