Заболяване на дихателните органи

бял дробМного от нас дишат, без да се замислят. Но това, което е естествено за всички хора, може да представлява трудност за други. Проблемите с дишането обхващат леки състояния, когато човек изпитва леки затруднения в дишането, и по-тежки степени на заболяване, които влияят върху способността на човека да общува нормално и в крайни случаи може да доведе до смърт.

Един от най-често срещаните дихателни проблеми е астмата. Това е състояние, при което периодически е затруднена възможността на човека да диша. То се характеризира с недостиг на въздух, свистене, кашляне и отделяне на слуз. Според д-р Джеймз Брейли астмата се появява вследствие на раздразнението, повишената чувствителност и възпалението на дихателните пътища – не само по време на астматичната криза, а изобщо. Популярно е неправилното схващане, че астмата се дължи предимно на запушване или стесняване на дихателните пътища. Това води до предписване на инхаланти, подобни на адреналина, за разширяване на тези отвори. Д-р Брейли смята, че честата им употреба може да е причина за 300%-ното увеличение на случаите на астма напоследък. Тази ужасяваща статистика, допълнена със сведения, че случаите на астма са се удвоили за последното десетилетие и засягат около 5% от населението, показва, че трябва да се обърне сериозно внимание на подхода ни към това заболяване.

Д-р Брейли подчертава, че астмата е състояние, причинено от алергии към храна и замърсители на околната среда. Острата астматична криза може да се появи часове или дни след излагането на вредното въздействие на алергена, което затруднява идентифицирането му. Той е привърженик на повишената употреба на IgG ELISA – за хранителна алергия, или на IgЕ ELISA кръвен тест за въздушни алергии.

Астмата може да е предизвикана от емоционален стрес и се свързва с чувството на страх или със загубата на контрол. Понякога децата развиват астма след уплаха. Освен това заболяването се свързва с ваксината против коклюш. Изследванията показват, че ваксинираните деца са изложени на по-голям риск от заболяване в сравнение с неваксинираните.

Друг често срещан проблем е бронхитът. Това неразположение се дължи на запушване на бронхите или дихателните тръби, водещи до белите дробове. При това заболяване се подуват мукозните мембрани на белите дробове. Бронхитите могат да бъдат кратки, продължителни, остри или хронични. Факторите, които водят до това състояние, са инфекции в детската възраст, тютюнопушенето, замърсяването на въздуха, дълготрайните инфекции. Заболяването предизвиква суха кашлица и освобождава слуз, както и температура и болки в гърдите и гърба. Хората, болни от бронхит, се затрудняват при бързо ходене или физическо натоварване. Други симптоми могат да бъдат белодробните инфекции и посиняването на кожата. Последното е сигнал за недостиг на кислород и повишено съдържание на въглероден двуокис в кръвта.
Хроничното белодробно заболяване, причинено от запушвания, известно в миналото като емфизем, е свързан най-често с пушенето и вдишването на химически замърсители. То се проявява като ограничение на белите дробове и отлагания, блокиращи бронхиалните тръби. Болестта настъпва постепенно и състоянието на пациентите се влошава прогресивно. С течение на времето пациентът вдишва все по-малко въздух. С напредването на болестта количеството кислород в кръвта става недостатъчно и се появява необходимост от медикаменти и допълнително добавяне на кислород. Макар основно да страдат белите дробове, могат да се появят и усложнения в червата и черния дроб.

кислородна маскаЛечение
Някои от естествените лечения могат да помогнат за борбата с дихателните заболявания, главно като ги предотвратят. Веднъж вече развило се дихателното заболяване се нуждае от медицински грижи и лекарствена терапия, макар и естествените лечения да допринасят известна полза.

Хранене
Диетата играе основна роля в профилактиката и лечението на всичките дихателни нарушения. Правилната диета, разбира се, специална за отделните индивиди, се базира на специфичните биохимични процеси, въпреки че има някои основни хранителни правила, които помагат за облекчаване на дихателните проблеми. Всъщност трябва да се наблегне на храненето с комплексни въглехидрати и целулоза от разнообразни пълнозърнести и бобови храни, плодове и зеленчуци. Също са полезни храните, богати на омега-3 мастни киселини. Те включват тъмни риби, като сьомга и риба тон. Богатите на хлорофил хранителни режими действат пречистващо. Това означава сок от моркови в комбинация с малки количества сок от целина или магданоз. Сокът от гроскот е особено богат на хлорофил. Репичките, хрянът и лимоновият сок действа оздравяващо на белите дробове и трябва да се консумират често. Храните могат да се ядат сурови или леко сготвени. Освен това лукът, чесънът, джинджифилът, кардамомът, кимионът, детелината и лютият пипер за полезни билки и подправки, използвани при готвене.

бял дробВажно е също така да обърнете внимание на хранителните алергии, като се посъветвате с алерголог, компетентен в лечението без медикаменти, както и към конвенционален лекар. Антиалергичната диета може да коригира или облекчи проблема, като накара пациента да отстрани напълно някои храни от диетата си и да се храни с други по принципа на ротацията. Ако една и съща храна се консумира ежедневно, организмът може да стане чувствителен към нея, но ако между приемането на храна от един и същ вид има разстояние от 5-7 дни, обикновено не се появяват алергични реакции. Три четвърти от астматичните деца и почти половината от възрастните астматици реагират на премахването на алергиите-храни от храненето. След като веднъж е поставена диагноза алергия, много от пациентите отстраняват или значително намаляват зависимостта си от медикаменти.

Пациентите със заболявания на дихателната система могат да получат облекчение от чаена лъжичка чист зехтин на гладно сутрин. Това помага за отстраняване на токсините от червата, черния дроб и белите дробове. Добавянето на масло от ленено семе повишава концентрацията на мастните киселини.

Добавки
Различните хранителни добавки са полезни за предотвратяването и облекчаването на дихателните заболявания.
Хранителните вещества, които помагат на астматиците, са пчелният прашец и медът (особено при сенна хрема) и ензимът бромелайн, открит в ананасите. Той облекчава възпалените бронхи и солната киселина, при кризи вследствие на недостиг на стомашна киселина. Бромелайнът действа още по-добре, когато е комбиниран с кверцетин и витамин С.
Магнезият е изключително важен, защото разтваря бронхите, отпуска мускулите в дихателните тръби и бързо прекратява астматичната криза. Като превантивна мярка астматиците могат да употребяват големи количества магнезий, приемани през устата. За възрастни се препоръчват дози от 1000-1500 мг, децата и бебетата могат да понасят доза от 100-400 мг. Тъй като магнезият има разслабващо действие, най-добре е да се приема през деня с храната, а не наведнъж. Според д-р Алън Габи,  когато магнезият се комбинира с калций, витамин С и витамини от В-групата в коктейл, предписван по венозен път, сериозните астматични симптоми изчезват за няколко минути. Магнезият е полезен и за хората, които се излагат ежедневно на токсични химически вещества и в резултат страдат от бронхити.

Хлорофилът е почистваща кръвта добавка, която повишава способността и да пренася кислород. Той свързва токсичните метали и ги извежда от организма. Добър източник на хлорофил са пресните екологично чисти тъмножълти и зелени зеленчуци.

За възстановяване на увредените тъкани на белите дробове помагат L-метионинът, L-цистеинът, N-ацетил цистеинът и глутатион пероксидазата. Тези вещества защитават клетъчните мембрани от въздействието на свободните радикали, свързват химикалите на клетъчно ниво и ускоряват процесите на отстраняване през черния дроб.
Други допълнителни вещества, препоръчвани за предотвратяване на действието на свободните радикали и за защита от дихателни травми в дробовете, са бетакаротин (50000 IU или по-малко, ако кожата се оцветява в оранжево), витамин С (над 10000 мг, разделен на пет дози), витамин Е (300 IU) и коензим Q10.
Някои хранителни вещества стават полезни, когато пациентът се откаже от предписаните медикаменти. Това са калцият, коензим Q10, диметилглицинът, незаменимите мастни киселини, GLA, намираща се в маслото от нощна свещ, пореч и касис, пантотеновата киселина и селенът.

Билки
Съществуват много билки, които могат да са полезни за хората с респираторни заболявания. Една от тях е чесънът, който помага за борба с инфекциите. От древни времена във Франция се е използвал чаят от лопен за лечение на възпалителни заболявания на белите дробове. Великденската лилия е старо бронхиално отхрачващо лекарство и може да се използва във вид на есенция. Свещената трева е билка, растяща в югозападните полупустинни райони. Блестящите й листа са покрити с восък, индикация за билка, действаща добре на дихателната система. Восъкът е лепкава субстанция, която събира и изхвърля слузта, като отваря дихателните пътища. Свещената трева прочиства белодробните мембрани и лигавици и е полезна за хора с изтощителна кашлица. По тази причина се е използвала и за лечение на туберкулоза.
Други билки, полезни за прочистването на дихателните пътища, са белият бор, корените от сладник, лечебната медуница и черният оман. Обикновено за лечение на различни белодробни заболявания в Европа се използват прясна мащерка, коприва и сминдух. Хрянът, приеман с по-меки билки, помага за преодоляване на белодробните неразположения. Билките се приготвят, като се откъснат, измият, нарежат и се поставят в мазнина за една нощ. Джинджифилът е откашляща билка, която изчиства бронхите от слузестата секреция. Една глътка джинджифилов екстракт в устата ще изчисти бронхите за няколко минути. При астматична атака може да се приложи компрес от горещ джинджифил. Това става, като се намокри парче плат в джинджифилов чай, постави се върху гърдите и се редува със студен воден компрес няколко пъти. Смирната успешно може да се използва за лечение на белодробни заболявания, обаче трябва да се използва в малки количества и за кратък период от време, за да се избегне токсичността.
За астматиците се препоръчват и лют пипер, гинко билоба, лобелия и кора от бряст. Освен това дивата череша и сладникът действат като откашлящо средство за освобождаване от слузта, докато отпускането на мускулен може да се постигне чрез употребата на антиспазмични успокоителни, като лимонник и валериан.

Дезинтоксикация
Лечебните храни и добавки не действат така ефикасно, когато се намират в токсична система, отколкото когато са в чиста система. Дори слабото напластяване на хранителни остатъци по червата може да предизвика възпалителен процес. В такива случаи, лекарите, практикуващи алтернативна медицина, предписват клизми, промивки на дебелото черво и богати на целулоза храни, като бран, псилиум и бентонит. Клизмите с котешки нокти и чесън може да се правят два пъти дневно. Освен това физическите упражнения и дълбокото дишане на чист въздух съдействат за отстраняване на слузта от дробовете.

Ароматотерапия
Вдишването на ароматни билки, като евкалипт, лечебен исон и мащерка, помага за почистването на дробовете от слуз. Сместа от лавандула, живениче, лопен, пчелник, медуница действа по същия начин. За това как да използвате ароматните билки може да се обърнете към ароматотерапевт.

Хомеопатични лекарства
Хомеопатичните медикаменти, използвани за възстановяване на здравето на дихателната система, са „Инекакуанха“ – препоръчва се при силна кашлица, стягане в гърдите и задавяне. „Натриум сулфуратум“ се използва при хъркане в гърдите, което се влошава при влажно време. „Спонгиа тоста“ се предписва при суха лаеща кашлица със свистене и сухост, която се влошава при студено време. За да се отворят дихателните пътища, понякога се използва „Адреалинум“, а „Ефедра вулгарис“ се предписва при слабост и повдигане. Други хомеопатични лекарства са беладоната, която облекчава затрудненията в дишането, и „Соидаго вургауреа“, което помага при тежка слуз и овладява кашлицата.

Стрес
Релаксационните техники помагат за преодоляването на страха и загубата на контрол, които задълбочават дихателната криза. Дълбокото йогийско дишане може моментално да замени стягането в гърдите със спокойно усещане. Релаксацията може да се ръководи чрез биологична обратна връзка, медитация и самохипноза.

Магнити
Привържениците на магнитолечението казват, че отрицателният полюс на магнита намалява възпалението и повишава притока на кислород в участъка. Обаче магнитите на трябва да се поставят директно върху дробовете или гърдите, ако има дефибрилатор или пейсмейкър. Поставете три или четири пластирни магнита върху гърдите за няколко минути. Те трябва да са приблизително 10х30 сантиметра. По този начин цялата област ще бъде обхваната в магнитно поле, което ще допринесе за успокояването. Ако се появи задух, махнете магнитите и ги поставете по-късно.
Препоръчва се и пиенето на 8-10 чаши предварително отрицателно йонизирана вода. Магнитната възглавница също помага, но не бива да се употребява повече от 8-10 часа, в противен случай действа възбуждащо.

Хелацио-терапия
ЕДТА извежда токсичните метали, кадмий, олово и калций от организма и по този начин допринася за оздравяването.

Какво да се избягва?
Астматиците преди всичко трябва да определят и отстранят алергените от храната си и заобикалящата ги среда. Въпреки че на практика това би могло да бъде всяка една храна, най-често алергични реакции предизвикват млечните продукти, яйцата, шоколадът, пшеницата, царевицата, цитрусовите плодове и рибата. Консервантите и синтетичните добавки също могат да са отговорни за алергиите. В действителност често използваният оцветител за храна, жълтият цвят #5, е набелязан като причинител на астма при 100000 американци. Сулфитите, консерванти, намиращи се в много алкохолни напитки и добавяни в салатите в много ресторанти, също предизвикват астматични кризи. Мононатриев глутамат е съставка, използвана в китайската и индийската кухня която също води до поява на симптоми.
Образуващите слуз млечни храни, например мляко и сирене, могат да предизвикат запушване на дробовете и затова трябва да се избягват. Солта също трябва да се отстрани от храната.

Преглед на леченията
Препоръчва се диета на базата на зеленчуци, като всички алергени се установят и отстраняват.
Магнезият е един от важните хранителни вещества за страдащите от дихателни неразположения.
Билките могат да бъдат благотворни за дихателните заболявания.
Понеже здравословните храни и хранителните добавки не работят оптимално в токсична среда, препоръчват се следните методи на прочистване: промиване на дебелото черво, богати на целулоза храни, физически упражнения и дълбоко дишане на чист въздух.
Управляването на стреса е съществена част от здравето на дихателните пътища.
Хелацио-терапията действа като почистващ дробовете агент и коригира вредата, нанесена от действието на свободните радикали.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.