Миома

миомаПричини: Недостатъчно изяснени. Значение имат постоянното и продължително дразнене на матката, честите и продължителни възпалителни заболявания и др.

Признаци: Болки ниско в корема, нередовна менструация, чести и обилни кръвотечения, малокръвие.

Предсказание: Сериозно, особено ако жената страда от силни кръвоизливи.

Предпазване: Състои се в отбягване на причините, които предизвикват заболяването, и във водене на природосъобразен живот.

Лечение: Необходимо е да се търси помощта на лекар-специалист Народното лечение цели общо засилване на организма.

A. При намалено съдържание на хемоглобин.

I. Сутрин, 1 час преди да стане от леглото си, жената да взема по 1 супена лъжица настойка от 500 гр. чисто натурално червено вино, 500 гр. пудра захар, 2 карамфилчета и 1 чаена лъжичка канела на прах – на тих огън във водна баня се вари 30 минути и като изстине, се прецежда. Употребява се на следния ден от приготовлението и.

II. Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене да изпива по 1 чашка от 75 гр. отвара от 7 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, 3 супени лъжици очистен овес (зърна) и по 2 супени лъжици корени от магданоз, обикновена коприва и цикория – в 3 л. вода на тих огън се варят 20 минути, след това се прибавят по 2 супени лъжици борови връхчета, исландски лишей, полски хвощ, троскот и хмел(шишарки) и 2 лимона, разрязани по на 4 части; ври още 15 минути и като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Б. При ускорено утаяване на червените кръвни телца.

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 1 кг. чист пчелен мед (предварително врял във водна баня 10 минути, за да не дразни кашлицата), 200 г ядки от орехи, смлени на кашица, 100 гр. чесънчета, обелени, сварени на пара и смачкани на каша, и 50 гр. семе от копър, смляно на кашица.

II. Десет минути след сместа, да изпива 1 чашка от 75 гр. отвара от 5 ореха, счукани с ядките и черупките заедно, и по 3 супени лъжици корени от обикновена коприва и очистен овес – в 1500 гр. вода на тих огън се варят 15 минути, след това се добавят по 1 супена лъжица борови връхчета, бял равнец, исландски лишей, мечо грозде, росопас, спирея, синя тинтява и хмел (шишарки) и 1 лимон, разрязан на 4 части; вари се още 15 минути и като изстине, се прецежда през кърпа. Пие се подсладена с мед или сироп по вкус.

B. При изобилна менструация.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болната да изпива или:

а) по 1 супена лъжица сироп от алое арборесценс (трионче) – от него се вземат 15-20 зелени листа с общо тегло 200 гр., махат се бодилите им и се смилат на каша, след това се прибавят 3 супени лъжици корени от ранилист и по 600 гр. чисто червено вино и чист пчелен мед и във водна баня се варят 1 час; като изстине, се прецежда през кърпа и се държи на студено, за да не вкисне; или:

б) сироп от полски бъзак (узрелите му зърна) – в един буркан от 5 кг. се насилват 1 ред зърна на дебелина 2 см., 1 ред ситна захар и т. н. догоре, като най-горният пласт е захар, и то с дебелина 6 см., за да не вкисне. Капакът се завързва с платнено парче и се оставя на светло място или на слънце, докато захарта се стопи. След това се прецежда и се изстисква през тънка кърпа, налива се в бутилки и се държи на студено, за да не вкисва; или пък:

в) да изяжда по 10-20 зърна (сурови или сушени) от плодовете на полския бъзак.
Забележка. Който не може да различи безпогрешно зърната на полския бъзак (бъзунек) от тези на бучиниша, които много си приличат, да не ги събира, защото колкото първите са полезни, толкова вторите са отровни.

II. Десет минути след един от сиропите или пък зърната на полския бъзак да изпива 1 винена чашка от 75 гр отвара от агримония, горска ягода (листа), зайче стъпка (листа и цвят), изтравниче (листа и цвят), невен (листа и цвят), пача трева, ранилист (листа и цвят) и цариче – по 50 г от всяка. От тази смес 3 пълни супени лъжици се запарват с 600 гр. вряща вода; на тих огън се вари 10 минути и като изстине, се прецежда.

ниома на маткатаДиета. Вегетарианска храна, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн – не! Добре е на първа закуска болната да изпива 1 чаша от 200 гр. боза или плодов сок, в които от вечерта е киснала 20-30 гр. прясна хлебна мая, на сутринта се разбърква добре и се засилва с по 1 чаена лъжичка суха бирена мая, копривено и шипково брашно. Втората закуска (1-2 часа след първата) е по желание. На обяд заедно с другата храна, винаги придружена от салата от кромид лук и листа от магданоз по равни части и друга любима салата с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус, може да изяжда и по 50-100 гр. младо месо от агне, теле, пиле или прясна риба – речна или океанска, и то варено или печено, но не и пържено. На вечеря – безмесна храна: кисело мляко с 1-2 супени лъжици сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия, компот, ядки от бадеми, орехи, лешници и други такива с малко леко препечен хляб. След ядене да взема по 1-2 чаени лъжички бъзов мармалад, с малко мед и 1/4 лъжичка прах от яйчени черупки и след него, ако страда от кръвоизливи, да изпива и по 1 кафена чашка кафе от леща – пече се и се вари като турско кафе (1 лъжичка кафе в 75 гр. вода ври 10 минути). Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, при липса на кръвоизлив се пие отвара от широколистен живовляк (листа) – 2 супени лъжици в 500 гр. вода се варят 5 минути; като изстине, се прецежда; при кръвоизливи се пие отварка от шипки – 4 супени лъжици в 600 гр. вода врят 20 минути; като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема 1 супена лъжица смес от 500 гр. чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от кайсии или от сладки бадеми, счукани в дървен хаван на кашица, с прибавка на 4 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо с корите, но без семките, по 10 гр. обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката) и 1 изравнена супена лъжица канела на прах, ако страда от високо кръвно налягане, или пък чисто кафе на зърна, опечено и смляно, ако страда от ниско кръвно налягане.

IV. Десет минути след нея при липса на кръвоизлив да изпива 1 чашки от 75 гр. отвара от агримония и пр. При кръвоизлив да изпива отварка от бял равнец, маточина, овчарска торбичка и полски хвощ (листа и цвят) – по 50 гр. от всяка. От тази смес 3 супени лъжици се запарват с 500 гр. вряща вода; на тих огън се вари 10 минути, като изстине, се прецежда.

миомаV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 топла (36°С) вода. Следва седяща топла баня (36°С) за 20-30 минути (по-топлата може да предизвика кръвоизлив) в дълбок леген с отвара от полски бъзак (цялата билка с корена, но без плодовете, защото цапат) – от него се вземат 2-3 цели коренища със стеблата и листата заедно, нарязват се на парчета и в 10 л вода се варят 30 минути, след което веднага се прецеждат. След банята се прави сухо увиване с 1-2 одеяла и се лежи така 30 минути. Вместо седящата баня може долната част на корема (от пъпа надолу включително и половите органи) и същата част откъм кръста да се налагаг с две торбички от тензух, напълнени първите две вечери подред с топла лапа, сварена с 300 г ориз, 30 сини сливи (от тези за компот), смачкани без костилките, и 2 супени лъжици ленено брашно- в 900 г вода се вари да стане на тесто. Следващите две вечери подред торбичките трябва да са напълнени с топла лапа от печен кромид лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 30 сини сливи, смачкани без костилките, преди поставянето й поръсена с малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); отгоре се слага вестник и се обвиват с вълнен пояс. Едновременно и в двата случая това се съчетава с топла влагалищна промивка (36°С) с 1 л. отварка от акация (цвят), лайка, полски хвощ и слез (листа) – по 1 супена лъжица от всички се запарва с 1 л. вряща вода и се вари 5 минута. След нея се поставя влагалищно тампонче от печен лук (арпаджик), леко намазано със стопена зайча мас (може и от домашен заек), увито в марличка и превързано с вълнен конец. На главата се поставя „шапка“ от зелен лист от прясно зеле, напръскан от вътрешна страна с малко оцет, или напълнена със сурови картофи, настъргани на едро ренде и полета със 100 гр. прясно мляко; киснат заедно 30 минута, изстискват се добре и се поръсват с царевично брашно; отгоре се слага вълнена шапка. При главоболие „шапката“ трябва да се напълни с пресен селски хлебен квасец, засилен с 10 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова супени лъжици пресни и млади корени от полски бъзак, счукани на каша. Държат се цяла нощ.

VI. Сутрин. Самовнушение, последвано от фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия четвърти ден в областта на половите органи се носи мушама от хаваджива (25 на 20 см.) с тропосан отгоре тънък найлон, добре набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно. Накрая да се направят 10 дълбоки вдишвания през носа с бавно издишване през устата.

Важни добавки:
1. Отварката за баните може да се използува 3 вечери подред, като през деня се държи на студено, а вечер се затопля до казаната температура.
2. Мушамата от хаваджива се използува 15 дни от едната и 15 дни от другата страна.
3. При силен маточен кръвоизлив до оказването на лекарска помощ болната трябва да легне, като сложи върху долната част на корема си и половите органи студен компрес от 5-6 парчета, натопени във вода и оцет наполовина, или пък още по-добре торбичка със студена лапа от 9 супени лъжици суров кромид лук, добре разбъркан с 3 пълни супени лъжици готварска сол, и след това на гладен стомах да изпие 1 белтък от прясно кокошо яйце, разбъркан с 1 чаена лъжичка пепел от изгорена овча вълна (може и серива) и 5-10 зърна бяла дъвка (сакъз), счукани на ситно. След това всеки 3 часа да изпива по 1 чашка от отварата от бял равнец, маточина и т. н., дадена в точка IV, и така да лежи, докато спре кръвотечението. За спиране на кръвотечението добре е сутрин и вечер да се правят влагалищни промивки с топла (36°С) отварка от дъбови кори – 4 супени лъжици кори в 2 л. вода се варят, докато остане 1 л.; прецежда се и се употребява. След ядене болната трябва да изпива и по 1 кафена чашка кафе от бакла – пече се, смила се и се приготовлява както обикновено турско кафе.
4. Добре е болната да прави всяка сутрин по една седяща топла баня с отварка от полски бъзак, а вечер редовно да се налага, както е казано в точка V.
5. Със започване на лечението да се отстранят всички дразнения на половите органи.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.