Цервикална дисплазия

Цервикалната дисплазия е ненормално нарастване на тъканта на шийката на матката. Причинява се от сексуално предавания папилома вирус НPV, същия вирус, който е отговорен за цервицити, генитални проблеми и рак на шийката на матката. Тези заболявания се определят с пап-намазка.

Терминът цервикална дисплазия се отнася за прогресивно заболяване. Състоянието може да се променя от проблемно развитие на тъканта, от лека дисплазия, умерена дисплазия до тежка дисплазия, локализиран карцином, който преминава в рак.

цервикална диспалзияКонвенционалният медицински подход не предлага практически никакво лечение на леката дисплазия и гениталните неразположения. Обикновеният отговор е „нека да видим дали организмът няма да се справи сам“. В по-късен стадий предпочитаното конвенционално лечение използва електрическа дъга, за да изреже ненормалната тъкан. При напреднало заболяване единственият начин да се спаси живота на пациентката е пълната хистеркомия.

Много би могло да се направи, за да се избегнат проблемите с шийката на матката. Тук профилактиката винаги е била най-добрата политика и това важи изключително за това заболяване. Жените трябва да разберат, че цервикалната дисплазия, гениталните неразположения и ракът на матката са болести, които се предават по полов път, могат да се избегнат с безопасен секс и се лекуват със здравословен начин на живот. Ако употребявате хапчета за предпазване от бременност, препоръчително е да приемате фолиева киселина и витамин С. Правете по едно изследване на пап-намазка веднъж годишно. Статистически е доказано, че колкото по-рязко се правят пап-изследвания, толкова по-голяма е възможността от заболяване от цервикална дисплазия и рак на шийката на матката.

Диагноза
Преди лечението е необходимо да се постави пълна диагноза на заболяването. Ако изследването на пациентката показва наличие на папиларни вируси, нейният партньор също трябва да бъде прегледан за наличие на неправилно развита тъкан. Или с други думи вирусът се предава от един на друг. Една диагноза, поставена от лицензиран компетентен лекар, практикуващ алтернативна медицина, може да определи стадия на болестта и дали пациентката се нуждае само от естествено лечение, или трябва да комбинира тези терапии с конвенционални методи на лечение.

Натуропатични лечения
Пациентките с цервикална дисплазия често пъти отлично се повлияват от натуропатични въздействия. Д-р Тори Хъдсън от Портланд, щата Орегон, отбелязва: „В резултат на изследванията, проведени от мен в колежа по натуропатична медицина върху 43 случая на всички степени на цервикална дисплазия, 38 от тях се превърнаха в нормална тъкан, 3 се излекуваха частично и 2 не се повлияха нито в положителна, нито в отрицателна насока.“ Лечението на д-р Хъдсън се състои от три етапа на лечение: на систематично ниво, на локално ниво и на ниво конструкция. По-долу е изложен общ преглед на нейната терапия.

цервикална дисплазияЛечение на системно ниво
Бетакаротин
Витамин С
Фолиева киселина
Имуностимулираща билкова комбинация

Лечение на локално ниво
Витамин А, вагинални глобули
Билкови вагинални глобули

цервикална дисплазияЛечение на ниво конструкция
Промяна на храната
Употреба на презервативи
Въздържане от цигари

Храната, която е оптимална за имунитета, е бедна на мазнини и богата на пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове. Да се избягват инхибиторите на имунната система, като кафе, захар, алкохол и мазнини.
В края на тримесечното лечение е много важно да се прегледате отново при лекар и да направите още една пап-намазка, понякога може да е необходима и биопсия.

Какво да се избягва?
Цервикалната дисплазия се увеличава при ранната полова активност. Жените, започнали рано полов живот, са по-предразположени към заболяването заради физиологичното състояние на клетките на матката. Тютюнопушенето е друг фактор за заболяването. Ако пушите и сте изложени на вируса, по-вероятно е да заболеете от диплазия и рак на шийката на матката. Никотинът се отлага в тъканта на матката. При заразяване с вируса ДНК на тази тъкан започва да се развива ненормално. Пушенето също може да причини генитални неразположения и да превърне тъканта в ракова. Липсата на фолиева киселина се свързва със заболяването от цервикална дисплазия. Пероралните контрацептиви отнемат фолиева киселина от организма.

Преглед на леченията
Превантивните мерки включват безопасен секс, редовни изследвания за папиларни вируси, здравословен начин на живот и въздържане от тютюнопушене. Ако приемате орални контрацептиви, трябва да приемате и фолиева киселина и витамин С.
Многостранният натуропатичен метод често лекува цервикалната дисплазия.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.