Церебрална парализа

Церебралната парализа е общ термин, с който се описват свързаните с мозъка двигателни проблеми. Травми в главния мозък, получени при раждането или малко след това, следствие от нарушение във функциите на нервно-мускулната система, която се проявява като доживотна парализа на една или повече части на тялото.

церебрална парализаПричини
Обикновено церебралната парализа се свързва с липсата на кислород по време на раждането, преносването или недоносването на плода. При преждевременно раждане теглото на бебето е по-малко от нормалното. По тази причина на майките, които усещат ранни контракции, трябва да бъдат предписани лекарства, които да удължат бременността им. В последните години стана ясно, че поднорменото тегло е свързано с пушенето или приемането на наркотици от бъдещата майка. Изключително висок е рискът от церебрална парализа на плода при майки, пристрастени към наркотик.

Симптоми
Симптомите варират според тежестта си от лека парализа на крайните части от едната страна на тялото до изключителна загуба на контрол над мускулите, говора и зрението. Могат също така да се появят и проблеми със слуха и изоставяне в мозъчното развитие. Показателни за новородените могат да бъдат сигналите,като ненормално дишане, сучене и хълцане. На един късен етап от развитието на бебето растежът му се затормозява, а фините му движения са спастични. Могат да бъдат налице по-късно прохождане и приучване към пазене на чистота, така както и прекалено силни рефлекси, неправилна реч и бавни движения на лицето.

парализаЛечение
Успехът на лечението зависи от това кога е поставена диагнозата и от тежестта на заболяването. Колкото по-рано се установи проблемът, толкова е по-голям ефектът от лечението. Конвенционалната медицина предлага лечение, състоящо се от спортни упражнения, хирургични операции и лекарства, които отпускат мускулите и предпазват от припадък. В резултат на това лечение много от пациентите водят затворен живот до момента, в който се научат да се справят с елементарните си всекидневни нужди.

Освен с конвенционалната медицина на пациента може да се помогне и с билки. Много билкови чайове подхранват мускулите и нервите с ценни минерали и ензими. Когато са слабо разредени, те са подходящи за бебета и деца. Някои билки действат като антиооксиданти и помагат, действайки срещу свободните радикали, които са в изобилие. Това са розмарин, гинко билоба и джинджифил. Освен че е антиоксидант джинджифилът подобрява кръвообращението на крайниците. Другите билки, на които трябва да се обърне внимание, са жълтият киселец, водният кресон и млечният магарешки трън. Важно е лекарят терапевт да е компетентен, най-вече когато лекува деца.

церебрална парализаКакво да се избягва?
Бъдещите майки не трябва да пушат и да употребяват наркотици. Те трябва да бъдат внимателни и с приемането на пестициди, защото химикалите преминават през плацентата и уврежда мускулите и нервите на развиващото се бебе.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.