Церебрална емболия и аневризъм

Церебрална Емболия или церебрално – съдово запушване се наблюдава, когато спре притокът на кръв, необходима за оросяване на дадена част от мозъка, водещо до умиране на неврони, които престават да получават кислород и хранителни вещества за определен период от време (3,5 до 6 минути). Това запушване може да се причини от Атеросклероза, при която се образува кръвен съсирек, който може да се придвижи до мозъка от друга част на тялото, както и от хеморагично образование или скъсана артерия.

церебрална емболияЦеребралната Емболия и сърдечният удар много си приличат. Разликата е в това, че в първия случай умират неврони, а във втория – влакна на сърдечния мускул.

Аневризмът представлява разширяване или уголемяване на артериите, дължащо се на високо кръвно налягане. Аневризмите са много опасни, защото упражняват натиск върху тъканите. Те могат да пробият артерията в даденото място и да доведат до образуване на хеморагия. Увреждането зависи от мястото, където е разположен аневризмът. Ако е разположен в мозъка, лицето може да се парализира наполовина, например парализа на едното око, единия крайник и т.н.

церебрална емболияСимптоми: Свързани са с функциите на засегнатото място: нарушения в движението на ръцете, краката и лицевите мускули в едната половина на тялото.

От друга страна, засягат се и функциите на паметта, в зависимост от мястото на емболията. Ако е от лявата страна, ще бъде засегнато говоренето.
Лицето ще може да различава нещата, но няма да може да ги назовава. Той или тя ще могат да си спомнят случки от далечното минало, но няма да могат да си спомнят какво се е случило неотдавна или дори вчера.

Всички тези симптоми варират в зависимост от засегнатото място. Само изследване, проведено от невролог, може да определи, за каква ситуация става дума и какви мерки да се предприемат.

Причини: Високо кръвно налягане, наднормено тегло, артериосклероза, диабет, възраст и тютюнопушене са фактори, които насърчават появата на Емболия.

емболияПрепоръчвано лечение: Най-доброто лечение са предпазните мерки. Физиотерапията и говорната терапия са най-добрият начин за рехабилитация. Огромна роля играе и правилният режим на хранене.

Диета с ниско съдържание на натрий (сол) понижава кръвното налягане. Консумацията на храни с ниско съдържание на холестерол също предпазва от появата на Емболия.

Изследванията, проведени през 1965 (Trormier,H) и 1972 година (Gautherie, M.) свидетелстват, че Gingo Biloba води до разширяване на кръвоносните съдове, а оттам и до понижаване на артериалното налягане.

В книгата си за Gingo Biloba Д-р Франк Мъри споменава голям брой изследвания на лица, страдащи от проблеми, свързани със запушване на кръвоносни съдове, без значение дали се дължат на Емболия или тромбози, при които е прилагано леение с Ginkgo Biloba. Забелязано било значително подобрение в състоянието им, в сравнение с контролни групи пациенти, на които не бил даван този продукт. Това подобрение се дължи на по-голямото количество кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества, която достига до увредените места, в резултат на което нервните клетки се възстановяват по-бързо, а с това и умствените способности на лицето. Разширяването на кръвоносните съдове предпазва от бъдеща поява на емболия. Трябва да споменем обаче, че умрели нервни клетки (неврони) никога не се възстановяват и се губят завинаги. В този случай, мозъкът възлага функциите на мъртвите клетки на онези, които са в добро състояние. Една подобрена хранителна диета помага за поемането на тези функции.

В допълнение към всичко това се препоръчва консумацията на чесън, както и взимането на витамините С и В комплекс, които помагат за здравината на кръвоносните съдове. Витамин Е помага за предпазване от образуване на съсиреци.

аневризъмПрепоръчвана дневна дозировка за възрастни.

Важни добавки:
1. Ginkgo Biloba, подпомага циркулацията на кръвта и храненето на мозъка: 2 до 3 таблетки на ден (по 1 таблетка преди хранене).
2. Омега-3, съдържа ненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA; Омега – 3, 6, 9 почистват артериите от холестерол: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
3. Чесън с Лецитин, заздравява артериите и ги почиства от вредния холестерол: 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
4. Бета-каротин с витамин Е, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, укрепва стените на капилярите и разтваря кръвните съсиреци: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).

Допълнителна помощ:
5. Китайски лициум, за укрепване на кръвоносните съдове: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
6. Алое Вера соk, гел или нектар, хранителен; помага против възпаления: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции с храната: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
7. Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 6 таблетки на ден от по 60 мг (по 2 таблетки с храната).
8. Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
9. Пчелно млечице, съдържа витамини В-комплекс, предпазва от нервност и стрес: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.