Екологични заболявания

екологични заболяванияОколната среда, в която живеем, влияе върху тялото ни. Това не е ново схващане. Дори преди хиляди години хората са знаели, че някои храни и продукти ги карат да се чувстват зле. Днес, когато обществото ни произвежда много токсични химични субстанции, предизвикващи имунен дефицит и мутация, учените и някои терапевти в медицинското общество гласуват все по-голямо доверие на тази област на изследвания. Както отбелязва Алиша Бъргър в едно екологично списание, природозащитниците наблюдават как в последно време химическите замърсители причиняват мутации в някои видове животински популации. Не може да бъде поставяно под съмнение в такъв случай и въздействието на химикалите върху човека.

Жените са по-склонни да развиват заболявания, свързани с токсичните химикали в околната среда. Излагането на действието на някои от токсините може да предизвика естрогенен дисбаланс в организма им. Веднъж навлезли в тялото, много от химикалите се възприемат като естроген и затова са познати като ксеноестрогенни (ксено = чужд). Мъжете също могат да са повлияни от ксеноестрогените съединения. Изследванията върху животни показват, че разнообразните проблеми с мъжката репродуктивност – от стерилитет и неспаднали тестиси до странно сексуално поведение, вероятно са резултат от действието на екологични фактори.

Причини
Съвременното общество се излага на широк спектър от химически вещества, като се започне от силиконовите имплантанти в бюста и нервнопаралитичния газ, поразил нашите войници във войната в Залива, и се стигне до хормоните, използвани в млечната промишленост. Диоксините са страничните продукти от производството на хербицидите. Те увеличават предразположението към рак и действат негативно върху ендокринната система. Органохлоридните пестициди, от които най-известно е ДДТ, въздействат на плодовитостта. А също така и много други широко използвани химикали в козметичните препрати, спермицидите, домакинските почистващи и перилни препарати, пластмасата и храната, която влияе негативно върху човешкото здраве.

Храните и напитките също са потенциален причинител на заболяванията, свързани с околната среда. Чешмяната вода, храните, съдържащи синтетични добавки, зеленчуците, отглеждани по изкуствени методи, някои месни продукти и хидрогенизираните масла – всичките те носят токсични химикали. Дори това, с което обзавеждане жилището си – килими, бои и матраци, може да освобождава по малко химични вещества.

Това, че жилищното ни обзавеждане отделя токсични пари, съвсем не е добре, още повече че спалнята е мястото, чието обезопасяване е задължително. Организмът ни се опитва да се дезинтоксикира през нощта, по време на сън. Но ако спалнята представлява токсична околна среда, ние не само че не се освобождаване от отровите, а и увеличаваме количеството химикали, на които сме изложени и които впоследствие отслабват организма. Освен химикалите съществуват и други вредни фактори от околната среда, на които трябва да обърнем внимание. Факторите, предизвикващи имунен дефицит, са излагането на радиация, замърсяването от автомобилите, тютюновият дим и тежките метали.

Колкото повече отрови приема човек, толкова по-лесно е да се разболее. Отровата се натрупва в телесните мазнини до пълния им капацитет. След това се разпръсва по цялото тяло чрез кръвообращението, изразявайки се чрез различни симптоми. Най-застрашени от факторите на околната среда, са хората, които живеят или работят в затворени помещения без прозорци и добра вентилация. Тези, които работят с химикали, компютърни чипове, газ или формалдехид; алергичните или чувствителните към някои храни, плесени и химикали; приемащите различни антибиотици, живеещите близо до търговска собственост, свързана с химическо производство или токсично изгаряне, и тези, които са подложени на силен стрес, водещ до лоши хранителни навици.

Отчитайки рисковите фактори, на които сме изложени, може да ни се стори, че заболяването от болести, свързани с околната среда, е неизбежно. Това не е истина, защото можем да се научим сами да намаляване риска и да изграждаме имунната си система.

Симптоми
Различните хора реагират на екологичните условия по различни начини. Симптомите могат да включват следното: изтощение, болки в мускулите, аритмии, астма, грипоподобни симптоми, звън в ушите, парене в очите, леки или силни главоболия, проблеми с дебелото черво, нарушения на съня, загуба на баланс, нарушения на кожата, трудна концентрация, загуба на памет, нервност, панически кризи, депресия и чувствителност към промени във времето.

Тъй като възможните симптоми са много, екологичните заболявания могат да се диагностицират трудно. Рутинните изследвания на кръвта често показват нормални резултати и карат лекарите да вярват, че не съществува проблем. Когато човек подозира, че има екологично заболяване, е добре да изследва следните си показатели: дали се чувства зле (например на работа или вкъщи, на новото място за живеене или работа); дали усеща, че заобикалящата го среда или начинът му на живот го излагат на токсични въздействия; дали има ново обзавеждане в дома си или на работното си място, например на нова подова настилка или боя. За щастие има терапевти, които когато се появят необясними симптоми на заболяване, признават, че е възможно те да са свързани с екологично заболяване. Лекарите еколози могат да назначат изследвания, определящи пестицидното и минералното съдържание на кръвта, за да определят дали човекът страда от натрупване на химически вещества.

Лечение
Тъй като не съществува конвенционално лечение на екологичните заболявания, предлагаме някои неща, които хората могат да направят, за да сведат риска от вредни въздействия до минимум или да възстановят организма, а и да се предпазят по-добре от продължителното излагане на отровни вещества.

Дезинтоксикация
Две форми на дезинтоксикация имат обнадеждаващи резултати при лечението на заболяванията. Едната е топлиношоковата дезинтоксикация, която включва дървени сауни, горещ пясък, парни бани и изпотявания. Този метод изисква наблюдението на опитен терапевт, понеже е необходимо познание за отровните вещества и действието им върху тялото. Друг подход е биотоксичната редукция. Това е двуседмична медицинска програма, обединяваща аеробика, сауна и повишаване на съдържанието на ниацин. Професионалното ръководство, разбира се, е необходимо. Съществуват допълнителни лечения, които биха могли да бъдат включени според конкретните нужди на пациента.

Хранене
Храните, които приемаме, оказват огромно влияние върху организма. Много от месните продукти в САЩ съдържат токсини, концентрирани в месото, защото животинската храна често пъти се обработва с химикали. Освен това и селскостопанските култури се обработват с пестициди, които навлизат в организма с плодовете, зеленчуците и зърнените храни, които консумираме. Ето защо купуването на екологично чиста храна, когато това е възможно, е за препоръчване. Преди да пиете или готвите с чешмяна вода, тя трябва да бъде пречистена.

Добавки
Съществуват много хранителни вещества, които могат да помогнат за лечението на последствията от химическите въздействия. Тъй като излагането на химически вещества действа върху различните хора по различен начин, и препоръките са различни. Някои от добавките, които са доказали ползата си, са витамините С и Е, L-глутаминът, карнитинът, глюкозамин сулфат, магнезият и свързаният манган.

Какво да се избягва?
Хората могат да направят много, за да сведат до минимум токсичността на околната среда. Ако подозирате, че страдате от екологично замърсяване, опитайте ефекта от отстраняването на подозрителните продукти от вашето обкръжение, съдържащи вредни химикали. Трябва да се избягват пластмасовите кутии, както и храната, покрита с пластмасово покритие и обработена в микровълнова печка. Ако все пак това се наложи, използвайте безвредни съдове. Ограничавайте се в поемането на животински мастни продукти, защото те съдържат токсични химикали, включително и диоксин. Синтетичните есенции в тоалетните продукти – парфюми, лосиони за след бръснене, също могат да навредят. Добре е да се купуват неароматизирани продукти и да се добавят чисти естествени аромати. Горещият душ образува пара, която излъчва хлорни съединения, които ние вдишваме. Един прост начин за намаляването на вредното им въздействие е монтирането на въглероден филтър за душ. Убедете се, че поне спалнята е единствената стая в жилището ви, където няма токсини.
Не пренебрегвайте и навиците си за придвижване. Знаете ли, че замърсяването, причинено от автомобилите, въздейства на хората много повече, когато те са в тях, отколкото на тези отвън? Винаги дръжте прозореца отворен. От полза са и най-новите модели на въглеродните автомобилни филтри. И накрая, ако предпочитате джогинг, опитайте се да намерите пътища далеч от автомобилния поток. Не е желателно да подкопавате здравето си, когато сте ангажирани със здравословна дейност.

Преглед на леченията
Топлинношоковата дезинтоксикация и биотоксичната редукция предизвикват успокоение при хората с екологични заболявания. И двете програми изискват ръководството на опитен терапевт.
След като знаем, че много храни съдържат химикали, които отслабват имунната система, за препоръчване са плодовете, зеленчуците и зърнените храни, отгледани естествено, екологично хранените птици, пречистената вода и избягването на храните, съдържащи синтетични добавки или други химични субстанции.
Допълнителните хранителни вещества, полезни за възстановяването от пораженията на химическото въздействие, са витамините С и Е, глутаминът и карнитинът.
Мерките за отстраняване на токсичните субстанции от околната среда включват избягването на храни, обработени в микровълнова печка и покрити с найлон, купуването на неароматизирани тоалетни продукти, употребата на въглероден филтър за душ и отварянето на прозорците на колата, когато карате.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.