Родопски закуски

 

мекици

Мекици

Домашни мекици – 1 вид
Продукти: 240 гр. краве масло или олио, 600 гр. бяло брашно, 3 яйца, 420 гр. кисело мляко (овче или краве), сол 12 гр. 10 гр. сода бикарбонат, 10 гр. захар.
Приготвяне: От всички продукти се замесва по-твърдо тесто. Разточва се на платка с дебелина 1,5 – 2 см. и се нарязва на квадратчета. Нарязаните мекичета пържим в маслена баня.

 

 

 

мекици

Родопски мекици

Домашни мекици – 2 вид
Продукти: 600 гр. бяло брашно, 420 гр. овче кисело мляко, 10 гр. сода бикарбонат, 150 гр. олио, 15 гр. сол.
Приготвяне: От продуктите се замесва тесто, разделя се на топчета и се оставя да втаса около половин час. Топчетата се разделят с ръце и се пържат в горещо олио.

 

 

 

родопски закуски

Содена пита в пепел

Содена пита в пепел
Продукти: 500 гр. бяло брашно, 300 гр. вода, 10 гр. сол, 5 гр. сода бикарбонат.
Приготвяне: От продуктите се замесва по-твърдо тесто. Оформя се като питка. Завива се в 1-2 пласта подходяща хартия и се заравя във жар. Пече се около 1 час. Сервира се със сирене, айран и чубрица.

 

 

 

проматница

Проматница

Проматница
Продукти: 500 гр. бяло брашно, 300 мл.л. вода, 10 гр. мая, 2 гр. сол
Приготвяне: От брашното, маята солта и водата се замесва тесто, което се оставя да втаса около 40 минути. Разточва се на пласт с дебелина 2 см. и се оставя още 25 минути да втаса. Щом тестото е готово, набожда се с вилица на няколко места и се пече във фурна. Готовата проматница още топла, може да се намаже отгоре с масло. Сервира се със сирене.

 

 

 Вижте още рецепти за приготвяне на автентични родопски закуски:

брашненик

Брашненик

Брашненик
Продукти: 3 яйца, 300 гр. кисело мляко, 150 гр. брашно, 200 гр. краве сирене, 15 гр. сода, 15 гр. сол, бяло брашно за корите 200 гр., сол за корите 10 гр.
Приготвяне: От бялото брашно и солта за корите се замесва тесто и се разточват 2 кори. Едната кора се поставя в тава намазана с масло.
От останалите продукти се замесва обща смес, която се изсипва върху разточената кора, разстила се равномерно и отгоре се покрива с другата разточена кора. Пече се върху плочата на печката. Щом се изпече едната кора, обръща се в по-голяма тава, намазва се с масло и се допича от другата страна.

 

обърник

Обърник

Обърник
Продукти: 250гр. царевично брашно. 100гр. бяло брашно, 600гр. кисело мляко, 100гр. краве масло, 10гр. сода бикарбонат, сол на вкус.
Приготвяне: От продуктите се замесва тесто, което се изсипва в намазана с масло тава. Пече се върху плоча или жар. Щом се изпече от едната страна се обръща от другата страна. Доизпичаме. Сервира се топъл.

 

 

 

тенурки

Тенурки

Тенурки
Продукти: 500гр. бяло брашно, 300 гр. вода, 30 гр. захар, 10 гр. сол, 100 гр. краве масло.
Приготвяне: От брашното, водата и солта се замесва тесто за баница. Оставя се малко да се поотпусне и се разточва на тънка платка (кора). Кората се намазва с разтопеното масло и се сгъва на пощенски плик. Разточва се отново, намазва се с масло и отново се сгъва на плик. Тенурките се пекат вурху плочата на печката при умерена температура. Изпечените тенурки се намазват с масло и се поръсват със захар.

 

 

голеник

Голеник

Голеник
Продукти: 400 гр. спанак, 50 гр. ориз, 1 яйце, 10 гр. сол, 50 гр. краве масло.
Приготвяне: Изчиства се спанакът, измива се и се нарязва на дребно, задушава се с маслото, прибавя се оризът, малко вода, сол и се задушава. Щом стане готов, снема се от огъня и се прибавя яйцето. Разбърква се добре. Взима се част от тази смес, разстила се върху печката и се пече. Обръща се с лопатка. Сервира се топъл.

Рецептите са благодарение на Елена Иванова!

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.