Родопски супи и чорби

 

картофи с прясно мляко

Картофи с прясно мляко

Картофи с прясно мляко
Продукти: 1 кг. картофи, 750 мл.л. прясно овче мляко, краве масло 75 гр. сол на вкус.
Приготвяне: Изчистените, обелени и измити картофи се нарязват на кубчета и се слагат да се варят в подсолена вода. Млякото се вари отделно. Към сварените картофи се прибавят млякото и разтопеното масло.

 

 

 

коприва с ориз

Коприва с ориз

Коприва с ориз
Продукти: 1 кг. коприва, 200 гр. ориз, 80 гр. краве масло, сол на вкус, червен пипер 10 гр., прясно мляко (овче или краве) 500 мл.л.
Приготвяне: Почистената, измита и нарязана на ситно коприва се задушава в тенджера с маслото. След омекването и се прибавят червеният пипер и се залива с топла вода. Като заври се прибавя оризът. Варенето продължава още 15-20 минути. Преди да се свали от огъня, се прибавя свареното прясно мляко.

 

 

ориз със скрипалец

Скрипалец с ориз

Скрипалец с ориз (скрипалец е мехуресто плюскавиче)
Приготвяне: 1 кг. скрипалец, 150 гр. ориз, 500 мл.л. прясно мляко (овче или краве), 10 гр. червен пипер, 100 гр. краве масло, сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният скрипалец се нарязва на ситно и се задушава в тенджера с маслото. След като поомекне се прибавя червеният пипер и се залива с вода. След като заври се прибавя оризът. Вари се още 20 минути. Преди да се свали от огъня се прибавя свареното прясно мляко.

 

 

 

разсол

Разсол

Разсол
Продукти: 1.5 л. зелева чорба, 300 гр. праз лук, 10 гр. червен пипер, 100 мл.л. олио.
Приготвяне: Към зелевата чорба се прибавят ситно нарязаният праз, червеният пипер и олиото. Разбърква се добре. Консумира се студен.

 

 

 

 

Разсолена чорба

Разсолена чорба

Разсолена чорба
Продукти: 300 гр. кисело зеле, 100 гр. праз, 50 гр. олио, 40 гр. ориз.
Приготвяне: Изчистеното и нарязано на ситно зеле се задушава в олио. Щом омекне се прибавя и нарязания на ситно праз. Така задушеното с праза зеле се залива с вода и ври до полусваряване, като се прибавя и оризът. Ври още 15 минути и се. Прибавя се и зелевият сок отделил се от кълцането на киселото зеле. Получената чорба се сервира бистра без застройка.

 

 

 

картофи със създарма

Супа от картофи със създарма

Супа от картофи със саздърма
Продукти: 600 гр. картофи, 100 гр. кромид лук, 50 гр. олио, 75 гр. домати, 10 гр. червен пипер, 15 гр. чесън, 300 гр. саздърма, сол на вкус.
Приготвяне: Обелените, измити и нарязани на ситно картофи се поставят да врят в подсолена вода. От лука, доматите и червеният пипер се прави запръжка и се прибавя към врящите картофи. Прибавя се счуканият чесън и саздърмата.

 

 

 

трахана с месо

Чорба от трахана с месо

 

Чорба от царевична трахана с месо
Продукти: 100 гр. царевична трахана, 500 гр. овче месо, 50 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Почистената и измита трахана се поставя в хладка вода. Щом заври се добавя и месото, нарязано на ситно и се вари докато се свари месото. Запържваме маслото, оцветява се с червеният пипер, осоляваме и слагаме запръжката в чорбата.

 

 

чорба от картофи

Картофена чорба

Картофена чорба
Продукти: 600 гр. картофи, 100 гр. пиперки сиврия, 1 люта пиперка, 100 гр. лук, 30 гр. брашно, 50 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и измитите картофи се режат на кубчета и се слагат във вряла вода. Маслото, лукът, брашното и пиперът се задушават и се прибавят към картофите. Прибавят се и нарязаните на ситно пиперки. Вари се до сваряване на картофите.

 

 

чорба с ориз

Картофена чорба с ориз

Картофена чорба с ориз
Продукти: 400 гр. картофи, 50 гр. ориз, 50 гр. краве масло, 10 гр. червен пипер, 100 гр. кромид лук, сол на вкус.
Приготвяне: Обелените, измитите и нарязаните на кубчета картофи се слагад да врят в подсолена вода. Когато са на половина сварени се слага оризът и задушените в масло лук и червен пипер.

 

 

 

 

мамули

Мамули

Мамули
Продукти: 500 гр. брашно, 250 гр. вода, сол на вкус.
Приготвяне: От продуктите замесваме твърдо тесто. Правят се във формички на мидена черупка. Готовите формички се сваряват в подсолена вода и се изцеждат като юфката. Заливат се с препържено масло.

 

 

 

пироле

Пироле

Пироле
Продукти: 600 гр. картофи, 120 гр. брашно, 100 гр. краве масло, 10 гр. чесън, 200 гр. кисело мляко и сол на вкус.
Приготвяне: Обелените и измити картофи се нарязват с големината на орех и се поставят във вряща подсолена вода. От брашното с малко сол и вода се замесва твърдо тесто, разточва се кора дебела около половин сантиметър, нарязва се на различни форми и когато картофите са полусварени, формичките се прибавят да врят с картофите. Щом изплуват на повърхността, слагат се стопеното масло и киселото мляко с чесъна.

 

 

ушмер

Супа ушмер

Супа ушмер
Продукти: 600 гр. вода, 100 гр. царевично брашно, 60 гр. краве масло, 2 яйца, 200 гр. прясно мляко, сол на вкус.
Приготвяне: Брашното се изсипва във врящата и подсолена вода, като се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се препърженото масло и разбитите яйца с прясното мляко. Ври още 15 мин. и супата е готова.

 

 

 

боб чорба

Боб чорба

Боб чорба
Продукти: 250 гр. градински фасул, 100 гр. кромид лук, 50 гр. моркови, 1 люта пиперка, 100 гр. домати, 10 гр. джоджен, 100 гр. олио и сол на вкус.
Приготвяне: Почистеният фасул се поставя да ври в гърне. След като заври се прибавят лукът, морковите, олиото, лютата пиперка и се оставя да ври на слаб огън. Щом фасулът се посвари се прибавят доматите, джодженът и солта. Ври още 20 минути и е готова бобената чорба.

 

 

 

чорба

Чорбалък

Чорбалък
Продукти: 100 гр. фиде, 500 гр. прясно мляко, 100 гр. краве масло, 2 яйца, 10 гр. червен пипер, 10 гр. брашно и сол на вкус.
Приготвяне: Във вряща подсолена вода се слага фидето и се вари до полусваряване. Прибавят се свареното мляко, разбитите яйца с брашното и накрая стопеното масло и червеният пипер. Вари се още 10 минути.

 

 

 

гъбена чорба

Гъбена чорба

Гъбена чорба
Продукти: 100 гр. кромид лук, 100 гр. домати, 100 гр. моркови, 400 гр. картофи, 350 гр. гъби, 70 гр. олио, 20 гр. магданоз, 10 гр. черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: В олиото се задушават ситно нарязаните моркови. Прибавят се ситно нарязаните лук и домати.Залива се с топла вода. Щом заври се прибавят картофите. След като се сварят картофите се прибавят полуизпържените гъби, солта и подправките.

 

 

 

леща

Леща

Леща
Продукти: 300 гр. леща, 200 гр. праз, 100 гр. олио, 100 гр пресни домати, 10 гр. чубрица, 20 гр. чесън, 10 гр. магданоз, сол на вкус.
Приготвяне: Лещата се оставя да ври на тих огън. След завирането и се прибавят олиото, ситно нарязаните праз и домати. Преди да се снеме от огъня се слагат счуканият чесън, чубрицата и магданозът.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.