Остеопороза

Остеопорозата е сериозно заболяване, при което костите стават порьозни, водят до отслабване на костната система и се увеличават случаите на счупвания. Жените са предразположени към това заболяване повече, отколкото мъжете, особено в периода на постменопаузата.

остеопороза Тези, които скоро са навлезли в менопауза, в резултат на настъпилите хормонални системи губят костно вещество. Началото на остеопорозата се характеризира със загуба на калций, процес, настъпващ със скорост 1-2% за година при жените в средата на тридесетте години и нарастващ до 4-5% в годините след менопаузата. Някои хора с остеопороза страдат от дефектна  асимилация на калций, дължаща се на липсата на силиций или фосфор, докато при други може да е нарушена функцията на щитовидната и паращитовидните жлези, отговорни за калциевия метаболизъм.

Паращитовидната жлеза контролира съдържанието на калций в кръвта, като секретира хормони, балансиращи нивата, когато възникне недостиг. При липса на калций от костите и ставите се освобождава резервният калций и така се получава намаляване на костното вещество. За остеопорозата благоприятства киселинната кръв. Това е състояние, предизвикано от консумацията на кисели храни, излишни количества животински протеин, стрес и акумулиране на вредни рискови продукти в тялото. Киселинната кръв предизвиква остеопороза, защото паращитовидните жлези балансират рН на кръвта, като извличат калция от костите.

В числото на рисковите фактори, водещи до заболяване, влизат консумирането на излишно големи количества кофеин, захар, рафинирани въглехидрати или фосфати, съдържащи се в безалкохолните напитки и консервирани храни. Сред водещите причини са честата консумация на алкохолни напитки, тютюнопушенето и заседналия начин на живот. Данните показват, че жените от северно европейски произход и жените с дребно телосложение са подложени на по-голям риск от остеопороза.

Обратно на това, което се твърди, консумирането на храни, богати на калций, всъщност води до началото на заболяването. Учените, които са пътували до Китай, са очаквали да се сблъскат с много случаи на остеопороза поради традиционната липса на млечни продукти в китайското меню, но за голяма изненада са наблюдавали само няколко случая на скелетни неразположения. Показателно е, че в САЩ и в други западни страни, където обилното хранене с млечни продукти е нещо обикновено, има висок процент на заболеваемост от остеопороза.

остеопорозаСимптоми
Хората, страдащи от остеопороза, често пъти изпитват болка в долната част на гърба. Те са по-податливи на внезапни счупвания поради повишаването на трошливостта на костното вещество. Други симптоми са намаляването на височината и деформациите на скелета. Някои ранни показатели за липса на калций са заболяванията на венците и падането на зъбите, безсънието, болката в гърба, намаляването на височината и схващанията на краката през нощта.

Лечение
Конвенционалният медицински подход към остеопорозата е въвеждането на синтетичен естроген в организма. За съжаление естрогензаместващата терапия се свързва с нарастването на риска от заболяване от рак на матката и гърдата. Очевидно алтернативните подходи за лечението на остеопорозата са нещо, което си заслужава да се изпита.

Хранене
Приемането на малко животински продукти и на много растителни храни улеснява растежа и поддържането на костите. Зелените листни зеленчуци доставят обилно количество витамин К, бетакаротин, витамин С, целулоза, калций и магнезий и допринасят за развитието на здрава скелетна система. Витамин К е отговорен за производството на остеокалцин, протеин, служещ за матрица в костната минерализация. Източниците на калций включват броколи, мляко, ядки и семена. Китайците, при които остеопорозата се среща рядко, често консумират богати на калций сусамови семена и готвят със сусамово масло.

Хранителни добавки
Жените на възраст 25 години се нуждаят от 500-1000 мг калций на ден като добавка към храната, количество, което може да се получи от добавката на калциев цитрат с магнезий. Жените на възраст над 40 години трябва да приемат 1500-2000 мг на ден, а пациентките, подложени на естрогензаместваща терапия, 1200-1500 мг. Други важни добавки са магнезиев цитрат, витамин Д, витамин С, витамин К, бетакаротин, селен, бор, строниций, фолиева киселина, силиций, мед, цинк, манган. Балансирани витаминни и минерални добавки могат да доставят повече от тези хранителни вещества, но е препоръчително добавката от цинк да се приема отделно, за да се избегне понижаването на абсорбцията на хранителните вещества.
Една ценна хормонална добавка е DHEA-субстанцията, която намалява през последните години от живота и е полезна за лечението на симптомите на хроничното остаряване.

Билки
Билката хвощ е ценен източник на калций, а копривата и глухарчето доставят витамин Д.
Консумацията на природни хормони може да бъде алтернатива на синтетичните. Естественият прогестерон, който може да се получи от дивия ямс, е за предпочитане пред синтетичния естроген, защото спомага за развитието на здрави кости без вредните странични въздействия. И докато естрогенът може само да предотврати загубата на калций, прогестеронът действително замества липсващия калций в костите. Този полезен заместител се произвежда под формата на таблетки или крем. За максимална полза кожата се масажира с половин лъжичка крем два пъти на ден в областта на меките тъкани или гръбначния стълб в продължение на две седмици през месец.

Хомеопатия
Хомеопатията служи като ценен компонент към диетата и физическите упражнения при профилактиката и лечението на остеопорозата. „Калкареа фосфорика“ може да се използва за дълговременно лечение на меки, слаби, изкривени или крехки кости. „Кортикоид“ помага за облекчаването на посттравматична остеопороза и може да се използва от по-възрастните хора, които са чупили наскоро тазова кост. „Паратироид“ помага в лечението на болки в дългите кости, глезените, коленете и таза и е полезен за хората, изпитващи болки при ходене.

Хомеопатичните лекарства трябва да се предписват в потенция 200с – за силна болка, докато хората с хронични симптоми могат да започнат лечението с 12с или 30с. Препоръчителните дози трябва да бъдат предписвани на групи по три-четири таблетки, които да се поставят под езика и да се приемат на празен стомах. Добре е преди или след приемането на хомеопатичното лекарство да не се приема храна 15 минути.

Упражнения
Важен фактор за избягване на остеопорозата е изпълнението на аеробични упражнения с натоварвания или вдигане на тежести. Дори и след като е поставена диагнозата, тези форми на физическа активност могат да са ползотворни. Естествено, важно е да се потърси медицинска помощ и съвет за създаването на програма, която да не предизвиква травми.
В идеалния случай жените трябва да започнат с физическото натоварване много преди началото на менопаузата, за да предотвратят остеопорозата. Аеробиката може да окаже положително въздействие, защото ангажира мускулите в ритмична тренировка. Аеробичните упражнения с натоварване, като джогинг, танци, качване на стълби и бързо ходене, предизвикват механичен стрес в скелетната система, водещ до отлагане на калций в костите.

Въпреки че ненатоварващите аеробични упражнения, като каране на велосипед, гребане, плуване, не водят до такова заздравяване на костите, те повишават еластичността и са особено полезни за жени, предразположени към артрит. Хората, включени в програмата по аеробика, трябва да тренират 15-30 минути два или три пъти седмично. Необходим е един пълен ден почивка между тренировките, за да се даде достатъчно време на мускулите да се възстановят.

Загряващите и успокояващите комплексни упражнения трябва да се превърнат в съставна част от тренировката. Загряващите упражнения, които често пъти се объркват с разтяганията, са сравнително прости движения, даващи възможност на тялото да произведе топлина, като повишават циркулацията на кръвта през мускулите. Краката могат правилно да бъдат загрети, като легнете на пода и ги движите все едно, че карате велосипед или ходите на място, докато мускулите на горната част на тялото са ангажирани с други движения. След приключване на упражненията тялото ви трябва да е достатъчно пластично и вие можете да преминете към следващата част – стречинга. Помнете, че разтяганията трябва да представляват дълъг и продължителен натиск и тласкането може да предизвика само стягане на мускулите, което да причини травми.

Според Ан Беруич, ароматотерапевт, въвеждането на загряващи и стимулиращи масажни масла, като розмарин, джинджифил, градински чай, къпина и евкалипт в загряващия комплекс може да подобри ефекта. През успокоителната част на тренировката смес от хвойна, розмарин и лимон помага за отстраняване на отпадъчните продукти и лекува сковаването на мускулите.

Йога е ефикасен метод за предпазване от остеопорозата, защото води до развитието на здрави кости, правилна стойка и позволява на мускулите да останат стегнати и гъвкави.

Освен това практикуващите йога придобиват по-добра стойка и координация. Със заздравяването на ръцете йога помага за предотвратяване на счупванията на китката, надлакътницата и подлакътницата, което се случва обикновено на жените, падащи с разперени ръце. Освен това подобрените сила и пластичност на мускулите може да предотвратят счупванията, като ударът от падането се поема от мускулите, а правилната стойка предпазва от счупвания на гръбначния стълб. По-възрастните жени започват да практикуват йога с надеждата да избегнат изгърбването. Това състояние, характеризиращо се с хлътване на раменете и вдлъбване на гръдната кост, значително ограничава движенията на тялото и прилага извънредно голям натиск върху гръбначния стълб. Подобряването на равновесието и на координацията може да предотврати счупванията, като намали паданията и подобри времето за реакция.

Съществуват няколко основни йогийски пози, които са ефикасни в борбата с остеопорозата. Упражнението „обърнато куче“ засилва костите на ръцете и китките. Тялото е изправено с ръцете на земята и образува триъгълник. Три са частите на този триъгълник. Първата част се състои от разстоянието между ръцете и таза, втората – между таза и петите, а третата е участъкът между ръцете и стъпалата. Когато тази йогийска поза се изпълнява правилно, центърът на тежестта се премества върху ръцете и така се заздравява костното вещество на горните крайници.

Позата „войн“ помага за нарастването на мускулната сила, баланса и гъвкавостта. Тя представлява стоеж с разкрачени крака и леко завъртане на единия крак навътре, а на другия – навън. В това време ръцете могат да са отпуснати покрай тялото или да са поставени върху главата. Това упражнение засилва тазовите мускули, което е важно за предотвратяване на остеопорозните тазови счупвания.

Позата „кобра“ подобрява стойката, увеличава пластичността и засилва мускулите в долната част на гръбначния стълб. Тя се изпълнява, като легнете на земята и използвате мускулите на гърба, за да повдигнете главата и гърдите от пода.
Жените, които вече страдат от остеопороза, трябва да избягват упражненията с навеждане напред, тъй като те могат да преразтегнат гърба и да причинят счупвания. Важно е също така да потърсят професионална помощ (или инструкции), за да са сигурни, че прилагат точната техника и избягват потенциалните наранявания. И тук най-добре е жените, увличащи се по йога, да започнат да я практикуват преди началото на менопаузата, за да избегнат ненужни болки и страдания в по-късен период от живота си. Когато се изпълнява правилно, йога служи като пръв защитник от остеопороза.

Жените, склонни към прегърбване, могат да подобрят стойката си, изпълнявайки сравнително прости упражнения. Сгънете един чаршаф с формата на правоъгълник и легнете върху него. Ръцете ви могат да бъдат отстрани на тялото с дланите нагоре или да бъдат изпънати напред във формата на буквата V, докато раменете ви остават на земята от двете страни на постелката. Когато тялото е изгърбено, мускулите между ребрата се свиват и предизвикват намаляване на капацитета на белите дробове и притискане на прилежащите органи. С помощта на дълбокото дишане в положението, описано по-горе, тези мускули се разтягат и се предотвратява потенциалното притискане на органите.

Акупунктура
Китайките рядко боледуват от остеопороза, а редките случаи на заболявания в Китай се лекуват ефикасно с иглотерапия. Този метод използва електричния импулс по протежение на гръбначния стълб, което кара репродуктивните клетки, познати като зародиши на костните клетки, да се размножават и да подсилват костната структура. Когато се добавят и калций, и физически упражнения, този вид акупунктура може ефикасно да се пребори с остеопорозата. Освен това изследванията показват, че периферната електростимулация на краката помага за засилване на костното вещество.

Какво да се избягва?
Хората могат да се предпазят от остеопороза, като избягват консумацията на прекалено много захари, бяло брашно, кофеин, алкохол, газирани напитки, месо и сол. Продължителното приемане на тези продукти предизвиква извличането на калция от костите и намалява произвеждането му от организма. Клиничните изследвания показват положителна корелация между приемането на кофеин и алкохол и появата на счупвания при жените. Пиещите чай трябва да се притесняват по-малко от пиещите кафе, защото чаят съдържа по-умерено количество кофеин в сравнение с кафето.

Медицинските данни също сочат за наличието на директна връзка между тютюнопушенето и намаляването на костното вещество. Отбележете, че кравето мляко и другите млечни продукти не облекчават симптомите на остеопорозата. За доказателство служи фактът, че сред културите, които не ги употребяват, има по-ниска заболеваемост. Освен това трябва да се ограничава приемането на храни с високо протеиново съдържание – риба, яйца и пиле, защото те съдържат неограничено количество от аминокиселината метионин. В организма метионинът се превръща в хомоцистеин, химическо вещество, което е известно, че подпомага развитието на остеопороза и атеросклероза. И накрая, хората предприели хомеопатично лечение, не трябва да употребяват кафе и ароматни вещества, като парфюми и мента за освежаване, тъй като те снижават ефекта от лечението.

Преглед на леченията
Приемането на малко количество животински продукти с храната и на голямо количество растителни храни, и най-вече на листни зеленчуци, улесняват растежа и поддръжката на костите.
Витамините и минералите, важни за костното здраве, са калций, магнезий, витамин Д и К и С, бетакаротин, цинк и други.

Полезна е и хормоналната добавка DHEA.
Някои билки могат да помогнат за снабдяване на организма с необходимите за засилването на костите вещества. Това са копривата, глухарчето и дивият ямс, от които се извлича естествен прогестерон.
Хомеопатията може да служи като допълнение към здравословната диета и към програмата за физическо натоварване.
Натоварващите аеробични упражнения и вдигането на тежести е от особено значение за предотвратяването или облекчаването на остеопорозата.

Йога е полезна за борба с костните проблеми.
Иглотерапията предлага метод, лекуващ остеопорозата с изпращането на електрически импулс по дължината на гръбначния стълб, което подсилва костите.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.