Очи и техните проблеми

сини очи

А. Наранявания
Б. Конюнктивит
В. Глаукома
Г. Ечемик
Д. Израстъци
Е. Хеморагии
Ж. Катаракта
З. Тъмни кръгове под очите

Общо здравословно състояние на очите

Описание на окото: Роговицата е прозрачната външна мембрана на окото. Тя е тази, която получава първия сблъсък със светлината. Зад нея се намира ирисът, тънък оцветен диск / дава на окото цвят /. Ирисът съдържа зеница, която контролира количеството светлина, проникваща в окото, като се свива и разширява. Зад ириса се намира кристалната леща или оптичният диск. Тук светлинните лъчи се фокусират, за да оформят образа върху ретината, разположена в задната част на окото. Всички заедно оформят очната ябълка.

Проблемите с очите са многобройни и разнообразни. Могат да се дължат на инфекция, травма, възпаление или недостиг на даден витамин / както в случая с нощната слепота /, деформация на очната ябълка, втвърдяване на роговицата, стрес и т. н. Ще опишем тези проблеми най-общо.

проблем с очитеОсновните причини за проблеми с очите са:
Недохранване
Инфекции
Алергии
Високо кръвно налягане
Диабет
Инфекции на зъбите (имат една и съща васкуларна и нервна система)
Наследствени проблеми
Травма при удар или предмет, влязъл в окото
Проблеми с очните мускули
Друг фактор, който причинява проблеми със зрението, е лошият навик да се чете при слабо осветление. Това води до напрягане на очите.

наранено окоА / Наранявания и удари по очите:

Ако нараните роговицата или конюнктива на окото, те могат да се инфектират. За да се предпазите от инфекция, вземайте по 3 таблетки на ден Пчелен прополис и 3 таблетки чесън.
Ако окото е ударено или прободено, а роговицата и конюнктивата са изпълнени с кръв, това е много опасно, защото можете да загубите окото си. Препоръчва се незабавен контакт с лекар.

Междувременно:
Препоръчвано лечение: Капнете 2 капки Алое Активатор, разреден с преварена вода. Окото трябва да е затворено, покрито с пластир за рани и да остане неподвижно.
Ако болката се усили, това показва, че се е повишило налягането в окото / глаукома /. Веднага заведете лицето при специалист, в противен случай, проблемът може да стане сериозен и да доведе до загуба на окото.

конюнктивитБ / Конюнктивит
Тази инфекция може да засегне едното око или двете очи едновременно, като се изразява в сърбеж, почервеняване, гной и силно секретиране, главно в сутрешните часове.

Препоръчвано лечение: Почиствайте очите с преварена вода и чисто парче плат (за предпочитане хартиена салфетка след което я изхвърлете, тъй като е силно заразна).
Капвайте 2 капки Алое Активатор в очите / по 1 капка във всяко око /. Отворете долния клепач, като издърпате навън миглите и капнете 1 капка в окото. Повтаряйте го на всеки 4 часа, докато проблемът изчезне. Консултирайте се с вашия лекар.

В / Глаукома
Тя е резултат от високо налягане във вътрешността на окото. Появява се обикновено при възрастните хора.

Съществуват 2 вида глаукома:
Акутна / остра / Глаукома, изразяваща се във внезапна силна болка вътре в окото. Зрението се замъглява, очите почервеняват. Зеницата на засегнатото око е разширена, в сравнение с тази на здравото, а окото е много твърдо на пипане. Ако болката не отшуми за 24 часа, потърсете помощ от офталмолог.
Може да се наложи оперативна намеса за дрениране на окото и намаляване на налягането.
Хронична Глаукома, която се развива бавно и симптомите й главно не се усещат. Те са: постепенна загуба на зрение, обикновено засягаща първо периферното зрение.

Това е опасно нарушение, което може да причини ослепяване, затова се препоръчва незабавна лекарска намеса.
Причините могат да се дължат на диабет, артериосклероза или високо кръвно налягане.
Препоръчвано лечение: Италианският лекар Michele Virno, както и д-р Линус Паулинг, носител на Нобеловата премия по Химия, препоръчват вземането на големи дози витамин С, също Ginkgo Biloba и консумацията на големи количества лимони, ябълки и портокали. Да се избягва каквото и да било физическо напрягане.
Подходяща диета, както онази, препоръчана в края на тази глава, може да ви предпази от този проблем.

Г / Ечемик
Подутина с формата на пъпка, която обикновено се образува по краищата на клепачите. Ечемикът е заразен; препоръчва се да се налага с хладка вода.

Препоръчвано лечение: Намазвайте клепача с Алое Активатор на всеки 4 часа. Периодичното почистване на очите с него ще ви предпази от тази и други инфекции.

Д / Израстъци  (отоци)
Подутина, която се простира от едната страна на окото до роговицата (централната част на окото).

Причинява се от: въздуха, прах, слънчеви лъчи или под влиянието на светлината при заваряване / електрическа или волтова дъга /.

Препоръчвано лечение: Преди да си легнете, капнете 2 капки Алое Активатор в окото. Повтаряйте на всеки 2 часа. Не се учудвайте, ако на сутринта окото ви секретира повече от обикновено. Повтаряйте процедурата няколко дни, докато подутината изчезне. Взимайте също по 2 таблетки Бета – каротин на ден.

Е / Хеморагия в бялата част на окото:
Този проблем може да възникне, ако сте се напрягали, вдигайки нещо тежко, кашляйки силно, при запек или от светлинен удар. Хеморагията се появява, когато се спука малка веничка в окото. Не е опасна и обикновено изчезва за няколко дни.

Препоръчвано лечение: Помага употребата на Алое Активатор, по 2 капки на всеки 4 часа. Намалява възпалението и лекува окото. Консултирайте се с вашия лекар:

Ж / Катаракта
Появява се, когато се образува перде върху очните лещи зад зеницата  (Вижте: Катаракта).

З / Тъмни кръгове под очите (торбички)
Най-ефективното лечение е следното: Да се поставя торбичка със счукан лед за 10 минути, на всеки 2 часа. Ако чувствате болки или зрението ви се замъгли, консултирайте се  с вашия лекар:

Общо здравословно състояние на очите:
За да бъдат очите ви здрави, хранете се правилно, което включва витамините А / бета каротин /, В – комплекс, С, Е и протеини. Освен това, важно е да си осигурявате винаги добро осветление, например при четене, или когато се налага дълго  време да използвате очите си.

Липсата или недостигът на витамин А може да доведе до: уморени очи, чувствителност към светлината, недостатъчно влага в очите, предразположение към инфекции, както и нощна слепота, неспособност за виждане при слаба светлина.

Тези симптоми са безболезнени. Витамин А се съдържа в тъмнозелените и жълтите зеленчуци, в оранжевите, като сурови моркови, в млечните продукти, рибата и спанака. Този витамин отговаря за образуването на зрителния пурпур, който помага за приспособяване на зрението към светлинните промени.

Наличието на витамините С и Е, както и на витамините В2 и Ниацин / съдържащи се във В – комплекс витамините / предпазва от образуване на хеморагии. Те помагат при инфекции, артериосклероза, а заедно с витамин Е предпазват от разделяне на ретината (amotioretinae), засилват очните мускули, срещу кривогледство и двойно виждане.

Д-р Харолд Пепърд в книгата си „Да виждаме по-добре без очила“, препоръчва следните стъпки за предпазване от проблеми със зрението:
а / Четете само ако сте седнали правилно и с изправена глава
б / Дръжте книгата на около 15 инча разстояние от очите (1 инч=2,54см)
в / Осигурете си подходящо осветление – нито слабо, нито много силно
г / Четете дума по дума и без да напрягате очите си.
д / Не четете, ако сте уморени или болни, защото това напряга очните мускули.
е / Мигайте често, поддържайте очите влажни.

Недостигът на протеини провокира кривогледство, ретинит и инфекции. Не е достатъчно да се взимат само витамини, без минерали, ето защо се препоръчва прием на калций, магнезий и цинк.

За възпаление, катаракта, нараняване и т. н.
Алое Активатор: Капвайте 2 капки Алое Активатор, разреден с малко дестилирана вода на всеки 6 часа.
Прави се с цел намаляване чувството на парене в окото.

Очни инфекции:
В случай на инфекция на окото, освен капки Алое Активатор, се препоръчва да се вземат витамините А и Е и Пчелен прополис / 6 таблетки, докато инфекцията намалее, а след това по 4 таблетки на ден, докато изчезне напълно /.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.