Кандидоза

КандидозаКандидозата е заболяване, причинено от прекален голямото размножаване на гъбичката кандида албиканс в организма. Тя може да вирее върху кожата, лигавицата на устата, половите пътища и стомашно-чревния тракт и следователно може да порази всеки орган. Важно е да отбележим, че присъствието на кандида до определено ниво в организма е полезно като естествена част от човешкия организъм, подпомагаща равновесието на функциите му. Но когато има силно увеличение на количеството гъбички, това може да секретира извънредно много токсини в организма, което отслабва имунната система.

Случило се веднъж, започва един непрекъснат цикъл. Колкото по-дълго присъстват гъбичките в организма, толкова по-слаба и по-толерантна към тях става имунната система. Това дава възможност на колониите от кандида да продължат да се размножават, освобождавайки все повече токсини, и да влияе зле върху именната система. Резултатът (както е описан от д-р Марджъри Сиебер от Ню Йорк) е различни заболявания с различно ниво на тежест и дискомфорт, изпитвани от 60 милиона американци всяка година. Кандидозата се появява и при мъжете, и при жените, въпреки че по-предразположени към нея са жените поради по-сложната им анатомична структура.

Причини
Най-честата причина за размножаването на гъбичките са антибиотиците. Докато се борят с болестотворните бактерии, те унищожават и много от полезните бактерии в организма. Д-р Сиебер смята, че гъбичките, имайки биохимична структура, различна от тази на бактериите, не могат да бъдат повлияни от антибиотиците. Затова, когато тези лекарства унищожават бактериите, те не влияят на гъбичките и на тях им остава повече пространство и храна в организма, за да се развиват. Това е важен момент, понеже кандида може да се изрази в различни заболявания, а за облекчаването на симптомите им често пъти се използват антибиотици. Антибиотиците дават възможност на кандидата да се развива и на други места в организма и да причинява различни заболявания.

Съществуват известни физиологически състояния, които улесняват размножаването на кандидата. Бременността и менопаузата създават подходяща среда, в която нивата на естрогена се отклоняват значително от нормата и причиняват още по-силна инфекция. Жените са по-предразположени към кандидозни инфекции в края на месечния си цикъл. Диабетът също води до повишен риска от кандидоза. Други фактори, които отслабват имунната система и създават перфектна среда за размножаването на гъбичките, са стресът, съдържащата големи количества захар храна и консервираните храни. Оралните контрацептиви могат да стимулират растежа на гъбичките и в бъдеще.

КандидозаСимптоми
Тъй като кандидата може да причини множество заболявания на организма, възможна е цяла гама от симптоми, обхващащи организма като цяло и някои специфични области. Това е вялост и умора, раздразнителност, неспокойство, страх, депресия, разсеяност, загуба на паметта, главоболие, болки в мускулите и ставите, чувствителност към химикали, лошо  кръвообращение, изразяващо се в студени ръце и крака, инфекции в отделителната система, сърбеж в правото черво, бял налеп по езика и гърлото (млечница), аритмия и неравномерен пулс.
Симптомите, които се появяват в храносмилателната система, включват газообразуване, оригване, периодичен запек или диария, лошо храносмилане и чревни спазми.
В дихателните пътища проблемите, причинени от кандида, варират от хронична хрема и кашлица до разранено гърло, настинка и астма.
Кожата също може да бъде поразена от екзема, сърбеж, обриви, акне и гъбни инфекции.
Различни гинекологични симптоми също могат да се дължат на кандида. Най-често срещаща се е вагиналната гъбична инфекция, характеризираща се със сърбеж, зачервяване, възпаление и сиреноподобно бяло течение.

Лечение
Сравнително лесно е облекчаването на локалните симптоми. Съществуват много мерки, които може да се предприемат, включително и приемането на естествени лекарства. Лечението на локалните инфекции обаче не решава проблема из основи. Заболяванията, свързани с гъбичките, трябва да се лекуват, така че да не се появяват никога повече.
Засега няма изследване, което да може да определи с точност дали даденото заболяване е свързано е гъбичките, или не. Обаче някои изследвания се смятат за полезни индикатори. Изследването на изпражненията например показва дали пациентът има гъбички, тъй като е известно, че червата са прекрасна среда за развитието и растежа им. Изследването на кожата също може да даде предположение за алергия, свързано с кандида. Що се отнася до вагиналните инфекции, също изследване на вагиналното течение ще ни помогне да се убедим в присъствието на гъбична инфекция.

Диета
Подходът на човека към храната е изключително важен, тъй като той може да потисне или да увеличи проблемите, свързани с гъбичките. Няколко седмици може да се спазва ограничаваща диета. В действителност тя може да се спазва неограничен период от време и някои храни отново могат да се включат в нея или може да се спазва поетапно, за да се определи специфичният ефект от храната. Ако симптомите се появят отново след връщането на някоя от храните, то тя трябва да се избягва.

Основното нещо, което трябва да знаете, когато спазвате антикандидозна диета, е, че трябва да изключите захарта от храната си. Идеята е да се предпазим от непрекъснатото размножаване на гъбичките и да подсилим имунната си система. След като захарта е основният хранителен източник на кандида и не допринася полза за имунната система, то тя трябва да се отстрани. Не си забранявайте само гранулираната захар, а се пазете от мед, царевичен и кленов сироп, плодове, малтоза, изкуствени подсладители, царевична скорбяла, сода и лактоза (млечна захар, намираща се в млечните продукти).
Второ кратко правило: следвайте диета, в която не участват дрожди или други видове гъбички, за да се предпазите от болестите, индуцирани от тях. Елиминирайте ферментиралите храни или тези, които съдържат дрожди и плесени, като хляб, кифли, кекс, бисквити и други рафинирани въглехидрати, плодове, включително и плодови сокове и сушени плодове, сирене, оцет, туршии и пушени храни, алкохол, гъби, доматен сок (освен ако не е приготвен от пресни домати(, ядки и хранителни продукти, съдържащи мононатриев глутамат и хидролизиран зеленчуков протеин.

Хранете се с естествени, здравословни храни. Те включват пълнозърнести храни (кафяв ориз, просо, щир и ечемик), пресни зелечуци, тофу, мизо, кисело мляко, постни меса, прясна риба и яйца от домашни кокошки. Растежът на гъбичките може да бъде предотвратен с употребата на малки количества чист зехтин екстра качество.

Хранителни добавки
Естествените хранителни добавки също се използват при болестите, предизвикани от гъбички. Могат да бъдат приемани специални микроорганизми под формата на прах или кисело мляко без захар, които да възстановят полезната микрофлора на организма и гъбичките да бъдат потиснати по естествен начин.
Противогъбичните вещества могат да се използват, за да се отстрани от тялото излишъкът от кандида. Те включват свободно продавани хранителни добавки, като екстракт от семената на цитрусови плодове, чесън, каприлова киселина и берберин. Лекарствата с рецепта като „Нистатин“ също могат да бъдат от полза.
Хомеопатичните екстракти от кандида, давани под формата на инжекции, помагат за обръщането на потисната имунна система срещу самата кандида.

В случай на вагинална гъбична инфекция често пъти са ефикасни чесновите глобули.
За да се подобри цялостното състояние на организма, се препоръчва балансирано хранене с добавка на витамини и минерали. Това ще помогне за увеличаване на имунното действие и за овладяване на продължителните инфекции,свързани с кандида. Те не трябва да съдържат дрожди, а да бъдат естествени препарати, в чийто състав да влизат цинк, магнезий, витамин А и витамин В6, фолиева киселина, желязо незаменими мастни киселини и микроелементи. Може да се провери дали няма да се окажат ефикасни следните специфични хранителни добавки:

НЕЗАМЕНИМИ МАСТНИ КИСЕЛИНИ
3000 мг масло от нощна свещ, пореч или семена от касис, приемани три пъти на ден, или една супена лъжица масло от ленено семе (маслото от ленено семе не трябва да се използва за готвене и трябва да се съхранява в хладилник).

ВИТАМИН С
За борба с инфекциите се препоръчват 3000 – 15000 мг на ден, разделени на три дози.

ВИТАМИН В-КОМПЛЕКС
Използва се за облекчаване на стреса, препоръчва се от 50 – 100 мг, приемани с всяко хранене.

ХЛОРОФИЛ
Той може да бъде полезен за прочистването на червата и филтрирането на кръвта. Препоръчват се шест чаши зеленчуков сок.

Билки
Билките също са инструмент за борба с кандидата, и то най-вече с тези в храносмилателната система. Ето някои, които могат да ви бъдат полезни:

ЧЕСЪН
Една от билките фаворити, чесънът е изключителен при предпазването от инфекции. Може да се приема суров, леко обработен или във формата на капсули.

ТИНКТУРА ОТ ЧЕРЕН ОРЕХ
Прибавя се към водата. Препоръчва се доза от 30 капки три пъти на ден.

PAU D ARCO
Това е една билка с комбинирани имуностимулиращи и противогъбични свойства. Според автора на медицинска литература Кенет Джонс (от него е книгата „Pau d arco:имунна сила от джунглата“) съществуват два възможни начина за въздействие на билките при кандидоза. Единият е чрез стимулация на клетките на имунната система, познати като макрофаги, за унищожаване на кандида албиканс. Другият се състои в директното антибиотично въздействие върху стафилококус ауреус, която действа едновременно с кандида албиканс. Ежедневно могат да се приемат от три до четири чаши чай Pau d arco.

ОРЕГОНСКО ГРОЗДЕ И ГЕРМАНСКА ЛАЙКА
Тези билки, приготвени под формата на чай, са полезни за имунната система. Алоето, розмаринът, джинджифилът, алфалфата, ливадната детелина, хидрастисът, обикновеният кисел трън и копърът също притежават този ефект.

ХАРМОНИЯ НА ХРАНОСМИЛАНЕТО
Това е горчива източна билкова комбинация, която систематично действа като антигъбичен агент.

ХЕРБАСТАТИН
Отстранява гъбички, получени от слуз.

ЮДАВАН
Китайският лек „Юдаван“ помага за отстраняване на вагиналните течения.

КУ ШЕН
Тази източна билка се използва за вагинални промивки.

Хомеопатия
Понеже хомеопатичните препарати се избират според наблюдаваните симптоми, тяхната задача е не само да потискат определени симптоми, но и да повишават съпротивителните сили на самия организъм. Тези препарати могат да активират възстановителните процеси при пациенти с кандида.
Пулзатила може да се предпише при плътно, кремообразно, жълто или зелено вагинално течение. Жената се чувства нещастна и очаква да бъде утешена.
Силика трябва да се използва при сърбеж на вулвата или вагината, които са чувствителни при допир със слабо или пресечено течение.
Креосотум е за тежки симптоми. Със силно течение, дълбоки изгаряния и подуване на устните. Течението може да е жълто или воднисто.
Хепера сулф се използва при симптоми като при силика, но когато са хронични. Има сърбеж на вагината, особено след полов акт, и миризма, подобна на старо сирене. И двата препарата – силиката и фепера сулф, могат да бъдат използвани за лечение на разранявания или кисти, и по-специално на Баятолинова киста.

Терапия на дебелото черво
Според терапевта Това Финмен-Намен от Ню Йорк терапията помага за почистване на вътрешностите и за успокояване на възпаленото дебело черво. Впоследствие може да се комбинира с псилиум, който да се приема през устата. Това овлажнява изпражненията в дебелото черво периодично, което е необходимо, за да се държи кандидата под контрол.

Масло от чаено дърво
Маслото от чаен храст е противогъбичен и противовирусен агент и може да се използва за лечение на вагинални гъбични инфекции. Една супена лъжица от него се смесва с половин литър вода и се използва като душ. Помага при гъбични инфекции. Това може да бъде последвано от поставянето на таблетки или капсули ацидофилус във вагината за възстановяване на нормалната вагинална флора.

Ежедневни навици
Създаването на добри хигиенни навици е много важно за предпазване от гъбични инфекции. Общият стрес трябва да бъде сведен до минимум, тъй като той може да доведе до увреждане на имунната система. Други страни от начина на живот, които въздействат положително или отрицателно върху вагиналните инфекции, са: достъп на въздух до гениталиите, като се облича памучно бельо и се избягва носенето на колан или стегнато бельо, предотвратяване достъпа на анални бактерии към вагината, като се изтрива отпред назад и се избягва ползването на спрей „дамска хигиена“ и на пудра, която предизвиква възпаление. Трябва да се знае, че дамският душ не е необходим, когато вагината е здрава и естествено чиста.

Преглед на леченията
Храната може да потиска или да провокира размножаването на гъбичките. Съществуват три начина за повлияване на проблемите, свързани гъбичките, чрез храненето: изключване на захарта, елиминиране на ферментиралите продукти, съдържащи дрожди или плесени, и приемане само на естествена здравословна храна.
Хранителните добавки могат да се „заемат“ с болестите, предизвикани от гъбички, или да помогнат за поддържането на балансирано хранене. Препоръчват се следните препарати от подходящи микроорганизми, противогъбични вещества, мултивитамини и минерали и хлорофил.
Билки, които помагат за изхвърлянето на гъбичките от организма: чесън, тинктура от черен орех, Pau d arco, алое вера, розмарин, джинджифил, алфалфа, ливадна детелина, хидрастис, обикновен кисел трън, копър, препаратите хармония на храносмилането, хербастатин, юдаван и ку шен.
Хомеопатичните лекарства, които могат да активизират имунния отговор и при болните от кандидоза, са: пулзатила, силика, креосотум и хепера сулф. Понякога се употребява и хомеопатичният екстракт от кандида.
Терапията на дебелото черво също може да помогне да се държи кандидата под контрол.
Маслото от чаен храст може да се използва за отстраняване на вагинални гъбични инфекции. Ефикасни са също и вагиналните глобули от чесън.
Придобиването на здравословни навици предпазва от гъбични инфекции. Това са: свеждане до минимум на стреса, носене на дрехи, позволяващи достъпа на въздух до гениталиите, добра телесна хигиена, избягване на продукти, които предизвикват дразнене.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.