Камъни в бъбреците

Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са фосфатни и калциево-оксалатни образувания или кристали пикочна киселина и са с най-различни размери. Разположени са във външните канали (тръби) на бъбреците, където могат да останат дълго време. Когато тези камъни се откъснат и запушат уретера, човек усеща силна болка.

Докато камъните си стоят в бъбреците, те не причиняват никакъв дискомфорт. Проблемът възниква, когато тези calculi или малки остри камъчета, слязат от бъбреците през уретера в пикочния мехур. Те нараняват уретера и пречат на урината да достигне до пикочния мехур. Това предизвиква силна болка, която започва отзад (около кръста), а по-късно се разпространява и в коремната област и гениталиите. При уриниране се усеща парене, а понякога урината е примесена с кръв.

Причини: Камъните в бъбреците се образуват от голямото количество минерални соли във водата, която пием, при неправилно хранене, както и при прекалена консумация на газирани напитки и някои други алкални субстанции.
Кристалите пикочна киселина се дължат на повишената консумация на червени меса и други храни, съдържащи киселина.

анатомия на бъбрекаПрепоръчвано лечение:

-Вода! Вода! Вода! Списанието на Канадската Медицинска Асоциация, брой 15 за месец януари 1992 година уточнява, че хора, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, трябва да пият големи количества вода, тъй като това пречи на концентрацията на сол. Големите количества вода, които ще преминават през бъбреците, постоянно ще разтварят тази сол и няма да позволят да се образуват камъни, от който и да било вид.
– Пийте големи количества вода (8 – 10 чаши на ден) с добавка на сок от червени боровинки и Алое Вера нектар. Червената боровинка окислява урината и пречи на образуването на бактерии в уринарния тракт. Тя помага също и за разтварянето на калциево – оксалатните камъни, които се срещат при 80% от случаите. Така се предпазваме от усложнения при наличието на камъни.

Камъните дращят уретера и каналите на бъбреците, което ги прави силно податливи на инфекция.
– Алое Вера намалява възпалението и лекува, тъй като притежава бактериидни и антисептични свойства. Нараняванията могат да се инфектират от урината.
Консумацията на вода в големи количества ще помогне малките камъчета да се изхвърлят към пикочния мехур и да излязат заедно с урината.

-Вземането на Витамин С помага за възстановяване на киселинността на урината и предпазва  от образуването на бактерии.
– Витамин B6 дезинфекцира и контролира образуването на калциев оксалат. Съдържа се в пшеничния зародиш и в пълнозърнестите храни.
Dr. A. C. Buck открил, че Ескимосите консумират големи количества полиненаситени масла, като рибено масло Омега-3, което предпазва от  образуване на камъни в бъбреците
– За облекчаване на болката и за изхвърляне на камъните се  препоръчват вани до кръста (10 минути) със студена, а след това с топла вода, когато контракциите започнат. Това се прави с цел намаляване подуването на стомаха и облекчаване на уринарния тракт.
– Когато човек има камъни в бъбреците и периодично получава кризи, това означава, че малко по малко камъните се раздробяват на малки парчета (болката се усеща, не когато са неподвижни, а когато започнат да се придвижват по уринарния тракт).
– За разтваряне на камъните пийте Алое Вера нектар с червена боровинка, както и чай от „gobernadora“ (често срещана билка в Северно Мексико), приготвен по следния начин:

Кипнете 2 л вода и пуснете вътре за 30 секунди едно клонче Larrea tridentata. Повторете и оставете да изстине. Пийте по една пълна чаша, 30 минути преди хранене. Вместо тази билка или смес, която я съдържа, можете да пиете чай от Equisetum geganteiem. За няколко дни камъните ще преминат в урината.
– Ако болката е много силна, можете да вземете аналгетик, като чай от кората на върба (съдържа аспирин), а ако е непоносима, консултирайте се с вашия лекар.
– В много от случаите тези камъни могат да предизвикат инфекция в уринарния тракт. За да се предпазите от инфекции, продължете да взимате Алое Вера сок, сок от червена боровинка, чесън, витамин – С, мащерка и пчелен прополис в продължение на няколко дни. Мащерката предпазва от спазми и облекчава болката.
– За по-тежките случаи съществува модерен метод на лечение. Камъните се подлагат на въздействието на ултразвукови вълни. Така те се разтрошават на малки парчета, които се изхвърлят по-лесно.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.