Главоболие

главоболиеВсяка година от главоболие страдат значителен брой хора. Понякога степента на болката е търпима, но в други случаи тя може да доведе до мъчителна агония. Съществуват две основни категории главоболие: стягащо главоболие и мигрени. Стягащото главоболие е по-често срещана форма и често се свързва с усещането за натиск или стягане като обръч. Мигрените се появяват по-рядко и се характеризират с интензивен дискомфорт. Започвайки с леко туптящо усещане, те могат да се усилят бързо до потискащо пулсиране в главата.

Около 23 милиона американци страдат от мигрена. И тъй като хормоните играят решаваща роля за появата й, преобладаващото мнозинство от заболелите (около 18 милиона) са жени. Клиничните случаи свидетелстват, че мигрените се предизвикват от внезапно разширяване на кръвоносните съдове, което натоварва мозъка с излишен натиск. Това може да е предизвикано от различни обстоятелства.

Причини
Преди всичко мигрените се предизвикват от алергични реакции към определени вещества в храната или околната среда. Реакциите включват алергии към храната, синтетичните хранителни добавки и комбинациите от храни. Реакциите към алкохолни напитки, специално към червено вино и бира, са доста често срещани, както и реакциите към тирамин и MSG. Тираминът е аминокиселина, намираща се в сиренето, киселото мляко, екстракта от дрожди и пушената риба. MSG е подправка, използвана понякога в китайската храна и в други продукти. Хората, алергични към пшеницата, млечните продукти, яйцата и царевицата, също могат да получат мигрена при употребата на тези храни. Натриевият нитрат често използван при охладеното месо и кренвиршите, както и аспартамът – синтетичен подсладител, намаляващ нивото на серотонин в организма, също са свързани с мигрената. Освен това реакцията към кофеиновите продукти, като кафе, безалкохолни напитки и шоколад, може да доведе до мигрена. Реакциите към околната среда включват тези към рисковите изпарения, излъчвани от домашните мебели, почистващите продукти, килимите и другите битови източници.

Понякога мигрената е резултат от черепни нарушения и деформации на черепната костна структура. Разположението на черепните кости може да се промени след силна травма на главата, при автомобилна катастрофа или при раждането. Според китайската медицина нарушението на меридианния баланс, което може да се диагностицира от иглотерапевт или кинезиолог, също може да повлияе появата на мигрена. Меридианите са система от 12 билатерални електромагнитни енергийни канала в тялото. Когато енергията е блокирана в един от тези канали, се появява нарушаване на функциите на меридианите и резултатът е болезнена мигрена.

Хормоните също играят роля за мигренното главоболие. При 60% от всички жени, страдащи от мигрена, появата на болката е свързана с менструалния им цикъл. Въпреки че медицинската общественост все още не е напълно сигурна в точната връзка между появата на мигрената и нивото на естрогена в организма, е доказано, че този хормон по някакъв начин играе основна роля за появата й. Една хипотеза гласи, че естрогенът повлиява дейността на нервната система и нивото на серотонина в организма, веществото, което улеснява появата на мигрената. Жените, употребяващи противозачатъчни хапчета, са по-предразположени към остри състояния на мигрена в сравнение с жените, навлезли неотдавна в менопаузата, поради намалените количества на естроген в организма. Подлагането на хормоналнозаместваща терапия при жените в климактериум може да доведе до повторна поява на мигрена.

Магнезиевият дефицит в кръвта е друг предразполагащ фактор. Недостатъчното приемане на тази жизненоважна хранителна съставка се свързва с началото на миофасциално нарушение, познато като фибромиалгия, характеризиращо се с мигренни симптоми.

Не е общопризнато, но някои лекарства, предписвани от конвенционалните лекари, и дори някои от свободно продаваните лекарства също могат да доведат до мигрена. Обикновените болкоуспокояващи средства, включващи смесени аналгетици, ацетаминофен и аспирин, които би трябвало да лекуват главоболието, всъщност водят до неговата поява. В действителност предозирането на тези продукти се смята за една от причините за мигрената. Когато болкоуспокояващите са в излишък, организмът се приспособява към присъствието им в кръвта и в случай на намаляване на постъплението им в организма се появяват симптоми на пристрастяване.
Друг фактор, водещ до мигрена, е разместването на цервикалните прешлени в горната част на шията, състояние, често срещано при хората, които говорят често по телефона. Хората, обичащи да четат в леглото, също са кандидати за цервикална сублуксация, защото подпирането на главата измества прешлените и оказва допълнително налягане върху нервите, което вероятно предизвиква мигрена.
Въпреки че стресът не може да бъде считан за директна причина за възникването на мигрената, продължителното излагане на стресови ситуации може да усложни симптомите.

Симптоми
Някои от причините за мигрените са предшествани от присъствието на определени предупреждаващи сигнали от едната страна на главата, включително и усещането за светкавици или зигзагообразни линии. Появата на тези сигнали, наречени аура, предшестват възникването на мигрената. Действително, главоболието обикновено настъпва след 20 минути от началото на предупреждаващите сигнали в противоположната част на главата. Въпреки че аурата обикновено се характеризира с визуален стимул, понякога може да приеме формата на друго усещане, като определяне на миризма, затруднение с говора, дезориентация, сърбеж или изтръпване. Ранното определяне на тези предупреждаващи сигнали дава възможност на болния да се подготви за настъпването на мигрената.
За разлика от обикновеното главоболие мигрените се характеризират с болка само в една страна на главата. Тя се съпътства от гадене, повръщане, умора, раздразнителност и проблеми със зрението. Появява се и чувствителност към светлината и шума.

Лечение
Понеже много от свободно продаваните лекарства може да предизвикат обратен ефект, на страдащите от мигрена обикновено се предписват нестероидни противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, или специфичните лекарства, които се използват по време на остра криза. Стягащото главоболие обикновено се лекува със слаби аналгетици и комбинация от масажи, горещи душове и други техники за отпускане на мускулите.

Акупресура
Акупресурата може да се използва за облекчаване и на най-силното стягащо главоболие. Съществуват няколко точки, предизвикващи отпускане на мускулите. Едната е на дланта. Като поставите палеца си върху ципестата част между първия и втория пръст и упражните натиск по посока на първия пръст, болката в главата намалява.
Тъй като повечето стягащи главоболия започват от основата на шията и раменете, съществува специална процедура за манипулиране на главата. Както си седите, хванете главата си така, че палците ви да са точно над шията и под костта на черепа, приблизително на 3-4 см от средата на шията. Когато намерите точката, упражнете натиска 10-15 секунди. Полезна техника за лечение на главоболие в едната страна на главата е поставянето на пръста на 4 см от слепоочието. Когато определите мястото, натиснете на няколко секунди. Притискането на един сантиметър над веждите за няколко секунди също може да облекчи главоболието. Няколко рефлексни точки се намират на самите вежди. Всяка една е на разстояние 2 и половина сантиметра от останалите и може да се притисне със затеглящо движение за пет-десет секунди. Притискането на преградата на носа за пет-десет секунди също може да е от полза. Рефлексните точки под скулите трябва да се манипулират, като се започне от носа и показалците се придвижват бавно сантиметър по сантиметър към ушите. След като тези точки вече са масажирани, преминете към областта на шията и раменете.

Масажна терапия
Синусните главоболия могат да бъдат облекчени чрез масажиране на областта под шията и нагоре към косата. Не забравяйте да притиснете мускулите, намиращи се на врата и раменете, и внимателно да въздействате върху различните акупресурни точки, включително и върху преградката на носа, под веждите и челото. Когато лекувате мигрена, трябва да легнете със студен компрес на очите и главата за няколко минути. Внимателно масажирайте слепоочията в течение за няколко секунди, след което обтегнете главата си назад, за да освободите евентуалните блокади на енергийните пътища. Тази процедура облекчава мигрената, защото освобождава напрежението в мускулите, подобрява кръвообращението и улеснява транспорта на кислород до мозъка.

Рефлексология
Рефлексологията се основава на принципа на манипулацията на стъпалото. Лечението на мигрена обикновено започва със създаването на спокойна среда, което включва използването на съд с вода за омекотяване и затопляне на краката. Съществуват няколко точки върху стъпалото, които се включват в лечебния процес. Палецът, както обясняват рефлектолозите, отговаря на главата, докато другите пръсти представят главата и областта на синусите. Границата под пръстите отговаря на шията и раменете, а възглавничките на пръстите – на гърдите и белите дробове.
Ключовият фактор за предотвратяването на мигренния пристъп е отпускането и създаването на удобство за тялото. Малкото възелче под възглавничката на пръстите играе ролята на слънчев сплит, който е жизненоважен за предаването на емоциите. Рефлектолозите обясняват, че при поставянето на палеца върху тази точка по време на вдишване и отстраняването му по време на издишване слънчевият сплит се отпуска и позволява на емоциите да текат свободно. Извиването на стъпалото, като че ли се изстисква кърпа, също помага за релаксацията. Техниката, наречена белодробна преса, се състои в притискането на стъпалото с десния юмрук, докато то се придържа с лявата ръка. Притискащото движение на юмрука трябва да се доведе постепенно до петата. Тази техника също предизвиква отпускане и трябва да се приложи последователно три пъти.
По време на сеанса с рефлектолог се използват широка гама от техники върху двете стъпала. Той завършва с масаж на стъпалата, последван от няколко минути спокойна почивка и чаша студена вода за отмиване на вредните отлагания в организма.

Ароматотерапия
Ароматотерапията или комбинирането й с други форми на лечение може да е доста ефикасна при лечението на главоболие. Лавандуловото масло помага при мигрените, отпускайки шийните мускули и успокоявайки напрежението. То трябва да се масажира върху врата и по слепоочието преди акупресура. Една или две капки от ментовото масло също могат да направят чудо. То се използва под формата на масаж, добавено към чаша питейна вода или вдишвано през ноздрите.

Билкови лекове
Алое вера е особено полезно за облекчаване на главоболието, предизвикано от замърсяване или кисели храни. Билката мъжка лайкучка също може да се използва при мигрена. Лунтанксиенванът се използва от източната медицина при главоболие, предизвикано от гняв или запек. Билката ксиао иао ван лекува главоболие, причинено от алергии, предменструален синдром и хипогликемия. Валерианът се използва при главоболия, предшествани от нервност и безсъние и може да лекува мигрени и виене на свят, свързани с пътувания със самолет.

Алергии
На мигрените, предизвикани от хранителни алергии, са необходими няколко часа, за да се развият напълно. Пациентите често пъти трябва да водят дневник на храната, която са консумирали, за да изобличат „виновника“. При определянето на вероятната хранителна алергия пациентът може да постави част от „заподозряната“ храна под езика като проба. Ако е налице алергия, мускулите, които преди това са били силни, отслабват под влияние на храната и се наблюдава отклонение в честотата и интензитета на пулса. Евентуалните мигрени могат да бъдат предотвратени с елиминирането на алергизиращата храна.
Честотата на мигрените, причинени от алергични реакции към околната среда, може да се намали със стайните растения. Растенията притежават способността да асимилират различните токсини, намиращи се в домовете ни. Например пълзящите растения показват свойството да абсорбират формалдехид, отделян обикновено от шперплата, синтетичните килими, новите тапицерии, а хризантемата помага, абсорбирайки изпаренията от лепила, лак и политура.
Друг начин да постигнете подобен ефект е пиенето на билков чай с хризантеми.

Краниосаркална терапия
Въпреки че изследването на черепа за увреждания е значително по-трудно от определянето на хранителна алергия, поставянето на правилна диагноза, последвана от съответните коригиращи мерки, може да помогне за избягването на бъдещи мигрени. Уврежданията на черепа често пъти не могат да бъдат определени поради лекото движение на черепните кости. Много хора, които страдат от мигрени с черепен произход, имат вътрешно разместване на челните кости. Това състояние обикновено се проявява с появата на мигрена, придружена от болка в очите. Това, което могат да правят терапевтите, е да наместят костите и да премахнат болката. Лечението се състои от натиск, приложен в различна степен върху различни точки на главата.

Други начини на лечение
Мигрените, предизвикани от хормонален дисбаланс, могат да се лекуват с хранителни добавки, стабилизиращи хормоналните нива, като витамин В6 и масло от нощна свещ. Мигрените, характеризиращи се с меридианен дисбаланс, могат да се лекуват или от иглотерапевт с помощта на игли, или от кинезиолог, който въздейства на меридианите с пръсти. Всеки от тези терапевти ще помогне за възстановяване на енергийния баланс. Лечението на мигрените, причинени от разместване на шийните прешлени, се провежда от хиротерапевт, който ги намества. Както вече отбелязахме, някои от мигрените са предизвикани от прекомерната употреба на лекарства. Хората, страдащи от този вид мигрена, трябва да преустановят приемането им под лекарски контрол. Постепенно организмът ще загуби зависимостта си от тях и ще се върне към нормалното си състояние. Мигрените, свързани със стрес, се лекуват с билката мъжка лайка, действаща успокоително. Тя се приема във вид на капсули или чай. Препоръчителната доза е една чаша дневно или една или две капсули от лиофилизиран екстракт. Могат да бъдат включени и медитация, прогресивна мускулна релаксация, йога и умерени упражнения, като плуване, разходка, за намаляване на стреса и за подобряване на емоционалното състояние.

Допълнителни добавки
Когато билката мъжка лайка се придружава от 250-500мг магнезий и 125 мг гинко билоба ежедневно, симптомите на мигрената могат да намалеят драстично. Тази комбинация от хранителни добавки има забележителен успех в лечението на хора, страдащи редовно от това заболяване, и могат да послужат като ефикасен заместител на конвенционалното лечение. Добавянето на ниацин има склонността да предизвика зачервяване на главата, което от своя страна елиминира излишното количество кръв и предотвратява настъпването на мигрената. И накрая, последните изследвания показват, че ежедневната доза от 1000-2000 мг омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибеното масло и рибофлавина, помагат да се намали честотата и силата на мигренните пристъпи.

Какво да се избягва
Въпреки че някои от случаите на мигрена не могат да бъдат контролирани, други като хранителните алергии например, ще бъдат предотвратени с отстраняването на някои продукти. Клиничните изследвания свързват консумацията на червено вино и други алкохолни напитки с появата на мигрена при някои хора, докато други изследвания сочат шоколада като водещ фактор. Мононатриевият глутамат е друг причинител на алергия. Докато на китайската храна се носи лошата слава, че употребява MSG, изненадващо много други храни, включително и сосове за салата, сосове, замразени и готови храни, супи и др., включват същата съставка. Кофеинът и синтетичните подсладители, като аспартам, също предизвикват мигрени. Изследванията показват, че храните, съдържащи елемента мед, като пшенични зародиши, миди и ядки, действат като причинители на мигрена. Цитрусовите плодове също трябва да се избягват заради склонността им да се увеличават чревната абсорбция на мед. Много от хората, страдащи от мигрени, предизвикани от алергия, откриват основата на проблема си в млечните продукти и различните видове сирена. Сиренето, пушената риба,  киселото мляко и дрождевият екстракт съдържат веществото тирамин, известно с повишаването на предразположеността към мигрени. Натриевият нитрат, намиращ се в замразеното месо и кренвиршите, е още една причина. При ограничаването на храната, предизвикваща алергия, е важно да се избягват хранителният недостиг и излишното подлагане на стрес, тъй като тези два фактора също водят до главоболие.

Преглед на леченията
Акупресурата е полезна за лечение на стягащо главоболие.
Квалифициран масажист може да предизвика възстановяване от синузитно главоболие, мигрени и стягащо главоболие.
Натиск, приложен върху специфични участъци от стъпалото, е ефикасен при лечението на главоболие, дори и на мигрена.
Някои есенциални масла действат отпускащо и така облекчават главоболието.
Мигрените често пъти са реакция на алергизиращи храни. Тест за хранителна алергия ще ви даде информация коя храна да отстраните.
Черепните увреждания на челните кости могат да причинят мигрена, придружена от болки в очите. Краниосаркален терапевт може да намести тези кости.
Добавките предпазват организма от появата на главоболие. Те включват витамин В6 и масло от нощна свещ.
Билката мъжка лайкучка, магнезият и гинко билоба намаляват симптомите на мигрената.
Ниацинът, както и омега-3, мастната киселина и рибофлавинът са най-често срещаните антимигренни вещества.
Акупунктурата може да е ефикасно лечение.
Хиротерапевтите отстраняват разместванията в горната област на шията, което може да елиминира мигрената.
За намаляване на риска от главоболие не пропускайте нито едно хранене и се опитайте да намалите нивото на стрес.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.