Увреждане на дихателните органи

За предпазване на дихателните органи от увреждане трябва да се полагат постоянно грижи – за чистотата на въздуха в средата в която живеем и в околната среда. Съдържанието на СО2 не трябва да превишава 0,1%.

Смяната на въздуха в помещенията трябва да става или по естествен начин или с помощта на специални вентилационни уреди. Основното проветряване трябва да се придружава с обиране на праха. Борбата с праха трябва да се провежда и извън помещенията – на улиците, които е най-добре да се почистват със специални машини. Засадените с дървета улици, са значително по-слабо запрашени.

Като се познава структурата и функцията на дихателните органи, лесно могат да се изведат някой прости правила на поведение.
Една от главните хигиенни задачи е децата да се научат да дишат правилно при всякакъв вид физическо натоварване – най-вече при спорта. Най-правилно е да се диша през носа, защото в лигавицата на носа въздухът се затопля, овлажнява и почиства. Изчислено е, че ако човек диша постоянно през устата, в белите дробове ще се натрупат 5 кг. прах и микроорганизми.
За правилно дишане от съществено значение са грижите за развитието на гръдния кош – дихателни упражнения, спортуване, туризъм и др.

вреда от тютюнопушенетоВажен фактор в профилактиката на дихателните заболявания е избягването на увреждане на лигавицата на органите на дихателната система – излагане на прах, вредни газове, цигарен дим и други. Провеждането на дихателна гимнастика, спомага за по-пълноценно участие в газовата обмяна на по-слабо вентилираните участъци на белите дробове.
Закалителните мероприятия – въздушни бани, душове със смяна на топла и студена вода, разтривки на кожата, спомагат за по-доброто кръвообращение на белите дробове.
Всеки човек знае добре, че без дишането животът е немислим. Достатъчно е 4-5 минути прекъсване на дишането, за да настъпи смърт. Това определя голямото значение на дихателната система за правилното протичане на жизнените функции в организма.

не на цигареният димВреда от тютюнопушенето.
Пораженията, които понася тютюнопушенето върху органите на дихателната система са много тежки и са често необратими. Именно тютюнопушенето е причина за възникването на хронични заболявания на дихателните пътища и на белодробния рак. При пушенето замърсеният въздух от тютюнев дим се вдишва от всички лица заобикалящи пушача, с което те стават пасивни пушачи. Вредните последствия за тях са не по-малки, отколкото на активните пушачи. Затова е много правилна забраната за пушене на обществени и работни места.

Силно неблагоприятен ефект върху лигавицата на дихателните пътища оказват токсичните продукти, които са получени при горене на пластмасови изделия. Затова при оказване на помощ при пожар освен предпазно облекло огнеборците трябва да използуват средства за филтриране на вдишвания въздух.

Share Button
Updated: 28/10/2014 — 17:47

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Любопитко © 2010 - 2015 Всички права запазени! Frontier Theme