Сатурн

Сатурн е втората по големина планета след Юпитер. Планетата носи името на римския бог на посевите и на земеделието Сатурн. Сатурн пътува около Слънцето по елипсовидна (овална форма) орбита. Разстоянието от слънцето варира от около 941070000 мили (1514500000 км.) на най-отдалечената си точка, до около 840440000 мили (1352550000 км.) най-близката си точка.

Една обиколка на планетата около Слънцето отнема около 10759 земни дни, това са 29 години и половина. Сатурн има седем тънки, плоски пръстена около него. Пръстените са съставени от ледени частици и космически прах, които пътуват около планетата. Лъскавите пръстени на Сатурн правят планетата един от най-красивите обекти в Слънчевата система. Те са открити в началото на 1600 година от Галилео. Пълната обиколка на Сатурн около оста си отнема 10 часа и 39 минути. Поради бързото въртене около оста планетата изглежда сплескана.

Сатурн

Диаметър на планетата (екваториалния диаметър) е 8000 мили (13000 км), а полярния диаметър е с 10% по-малък. Повечето учени смятат, че Сатурн е гигантска топка от газ, която няма твърда повърхност. Въпреки това, планетата изглежда да има топло, твърдо вътрешно ядро от образувано от желязо и скални материали. Около тази централната част е външното ядро, то вероятно се състои от амоняк, метан и вода.

 

сатурн     Температурите на Сатурн са много по-ниски от тези на Земята защото Сатурн е по-далеч от слънцето. Средната температура там е -175 градуса по Целзий. Сатурн е планетата с най-ниска плътност в Слънчевата система. Плътността и е една десета от плътността на земята и около две трети от плътността на водата. Въпреки това Сатурн е с по-голяма маса от всяка друга планета освен Юпитер. Сатурн има 25 спътника. Най-големият от спътниците е Титан. Той е с диаметър 5150 км. и е по-голям от планетите Меркурий и обявената планета за джудже Плутон. Титан е един от малкото спътници в Слънчевата система, където е известно, че има атмосфера, която атмосфера се състои предимно от азот. Известен факт е, че на сатурн има магнитно поле което е 1000 пъти по силно от Земното. Сатурн е ветровита планета. скороста на вятъра достига до около 1800 км. в час.

В римската митология Сатурн е бог на земеделието (при гърците – Кронос).

Сатурн е посетен за първи път от „PIONER 11“ през 1979г. и по-късно от „VOYEGER 1“ и „VOYEGER 2“.

Сатурн изглежда плосък, когато се гледа през малък телескоп. Диаметърът между полюсите и диаметърът на екватора се различават с около 10%. Това е резултат от бързото въртене около оста му и течното му състояние. Другите газови планети са също сплеснати на полюсите, но не толкова много. Сатурн е планетата с най-малка плътност. Състои се от 75% водород и 25% хелий със следи от вода, метан, амоняк и скали, подобни по състав на слънчевата мъглявина. Вътрешността му е гореща (около 12 000 К) и излъчва повече енергия, отколкото получава от Слънцето. Сатурн също има пръстени. Те са по-широки около екватора. От Земята може да се наблюдават два по-видни и един по-блед пръстен. За разлика от другите газови планети, пръстените на Сатурн са много по-ярки.

Въпреки, че изглеждат непрекъснати от Земята, всеки пръстен се състои от голям брой малки частици, всяка със собствена орбита. Размерите им са от 1 см. до няколко метра, има и километрични.

Пръстените на Сатурн са изключително тънки, въпреки че диаметрите им надвишават 25 000 км, дебелината им е не повече от 1,5 км. Ако всичкия материал в пръстените се събере на едно място, то няма да надвишава 100 км. в диагонал. Пръстените се състоят предимно от замръзнала вода, но може да съдържат и скални частици, покрити с лед.

Произхода им, обаче, не е известен. Пръстеновата система е нестабилна и се възстановява от разпадането на големите спътници. Сатурн има значително магнитно поле.През нощта се вижда лесно с невъоръжено око. Лесно се разбира, че е планета, тъй като не премигва като звездите. Сатурн има 18 спътника (именувани), но те не са единствените.

Share Button
Updated: 30/10/2014 — 09:30

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Любопитко © 2010 - 2015 Всички права запазени! Frontier Theme