Очи и техните проблеми

сини очи

А. Wounds – Наранявания
Б.  Conjunctivitis (Pink eye) – Конюнктивит
В.  Glaucoma – Глаукома
Г.  Sties – Ечемик
Д.  Growths – Израстъци
Е.  Hemorrhages – Хеморагии
Ж. Cataracts – Катаракта
З.  Black eyes – Тъмни кръгове под очите

General eye health – Общо здравословно състояние на очите

Описание на окото: Роговицата е прозрачната външна мембрана на окото. Тя е тази, която получава първия сблъсък със светлината. Зад нея се намира ирисът, тънък оцветен диск / дава на окото цвят /. Ирисът съдържа зеница, която контролира количеството светлина, проникваща в окото, като се свива и разширява. Зад ириса се намира кристалната леща или оптичният диск. Тук светлинните лъчи се фокусират, за да оформят образа върху ретината, разположена в задната част на окото. Всички заедно оформят очната ябълка.

Проблемите с очите са многобройни и разнообразни. Могат да се дължат на инфекция, травма, възпаление или недостиг на даден витамин / както в случая с нощната слепота /, деформация на очната ябълка, втвърдяване на роговицата, стрес и т. н. Ще опишем тези проблеми най-общо.

проблем с очитеОсновните причини за проблеми с очите са:
Недохранване
Инфекции
Алергии
Високо кръвно налягане
Диабет
Инфекции на зъбите (имат една и съща васкуларна и нервна система)
Наследствени проблеми
Травма при удар или предмет, влязъл в окото
Проблеми с очните мускули
Друг фактор, който причинява проблеми със зрението, е лошият навик да се чете при слабо осветление. Това води до напрягане на очите.

наранено окоА / Наранявания и удари по очите:

Ако нараните роговицата или конюнктива на окото, те могат да се инфектират. За да се предпазите от инфекция, вземайте по 3 таблетки на ден Пчелен прополис и 3 таблетки чесън.
Ако окото е ударено или прободено, а роговицата и конюнктивата са изпълнени с кръв, това е много опасно, защото можете да загубите окото си. Препоръчва се незабавен контакт с лекар.

Междувременно:
Препоръчвано лечение: Капнете 2 капки Алое Активатор, разреден с преварена вода. Окото трябва да е затворено, покрито с пластир за рани и да остане неподвижно.
Ако болката се усили, това показва, че се е повишило налягането в окото / глаукома /. Веднага заведете лицето при специалист, в противен случай, проблемът може да стане сериозен и да доведе до загуба на окото.

конюнктивитБ / Конюнктивит
Тази инфекция може да засегне едното око или двете очи едновременно, като се изразява в сърбеж, почервеняване, гной и силно секретиране, главно в сутрешните часове.

Препоръчвано лечение: Почиствайте очите с преварена вода и чисто парче плат (за предпочитане хартиена салфетка след което я изхвърлете, тъй като е силно заразна).
Капвайте 2 капки Алое Активатор в очите / по 1 капка във всяко око /. Отворете долния клепач, като издърпате навън миглите и капнете 1 капка в окото. Повтаряйте го на всеки 4 часа, докато проблемът изчезне. Консултирайте се с вашия лекар.

В / Глаукома
Тя е резултат от високо налягане във вътрешността на окото. Появява се обикновено при възрастните хора.

Съществуват 2 вида глаукома:
Акутна / остра / Глаукома, изразяваща се във внезапна силна болка вътре в окото. Зрението се замъглява, очите почервеняват. Зеницата на засегнатото око е разширена, в сравнение с тази на здравото, а окото е много твърдо на пипане. Ако болката не отшуми за 24 часа, потърсете помощ от офталмолог.
Може да се наложи оперативна намеса за дрениране на окото и намаляване на налягането.
Хронична Глаукома, която се развива бавно и симптомите й главно не се усещат. Те са: постепенна загуба на зрение, обикновено засягаща първо периферното зрение.

Това е опасно нарушение, което може да причини ослепяване, затова се препоръчва незабавна лекарска намеса.
Причините могат да се дължат на диабет, артериосклероза или високо кръвно налягане.
Препоръчвано лечение: Италианският лекар Michele Virno, както и д-р Линус Паулинг, носител на Нобеловата премия по Химия, препоръчват вземането на големи дози витамин С, също Ginkgo Biloba и консумацията на големи количества лимони, ябълки и портокали. Да се избягва каквото и да било физическо напрягане.
Подходяща диета, както онази, препоръчана в края на тази глава, може да ви предпази от този проблем.

Г / Ечемик
Подутина с формата на пъпка, която обикновено се образува по краищата на клепачите. Ечемикът е заразен; препоръчва се да се налага с хладка вода.

Препоръчвано лечение: Намазвайте клепача с Алое Активатор на всеки 4 часа. Периодичното почистване на очите с него ще ви предпази от тази и други инфекции.

Д / Израстъци  (отоци)
Подутина, която се простира от едната страна на окото до роговицата (централната част на окото).

Причинява се от: въздуха, прах, слънчеви лъчи или под влиянието на светлината при заваряване / електрическа или волтова дъга /.

Препоръчвано лечение: Преди да си легнете, капнете 2 капки Алое Активатор в окото. Повтаряйте на всеки 2 часа. Не се учудвайте, ако на сутринта окото ви секретира повече от обикновено. Повтаряйте процедурата няколко дни, докато подутината изчезне. Взимайте също по 2 таблетки Бета – каротин на ден.

Е / Хеморагия в бялата част на окото:
Този проблем може да възникне, ако сте се напрягали, вдигайки нещо тежко, кашляйки силно, при запек или от светлинен удар. Хеморагията се появява, когато се спука малка веничка в окото. Не е опасна и обикновено изчезва за няколко дни.

Препоръчвано лечение: Помага употребата на Алое Активатор, по 2 капки на всеки 4 часа. Намалява възпалението и лекува окото. Консултирайте се с вашия лекар:

Ж / Катаракта
Появява се, когато се образува перде върху очните лещи зад зеницата  (Вижте: Катаракта).

З / Тъмни кръгове под очите (торбички)
Най-ефективното лечение е следното: Да се поставя торбичка със счукан лед за 10 минути, на всеки 2 часа. Ако чувствате болки или зрението ви се замъгли, консултирайте се  с вашия лекар:

Общо здравословно състояние на очите:
За да бъдат очите ви здрави, хранете се правилно, което включва витамините А / бета каротин /, В – комплекс, С, Е и протеини. Освен това, важно е да си осигурявате винаги добро осветление, например при четене, или когато се налага дълго  време да използвате очите си.

Липсата или недостигът на витамин А може да доведе до: уморени очи, чувствителност към светлината, недостатъчно влага в очите, предразположение към инфекции, както и нощна слепота, неспособност за виждане при слаба светлина.

Тези симптоми са безболезнени. Витамин А се съдържа в тъмнозелените и жълтите зеленчуци, в оранжевите, като сурови моркови, в млечните продукти, рибата и спанака. Този витамин отговаря за образуването на зрителния пурпур, който помага за приспособяване на зрението към светлинните промени.

Наличието на витамините С и Е, както и на витамините В2 и Ниацин / съдържащи се във В – комплекс витамините / предпазва от образуване на хеморагии. Те помагат при инфекции, артериосклероза, а заедно с витамин Е предпазват от разделяне на ретината (amotioretinae), засилват очните мускули, срещу кривогледство и двойно виждане.

Д-р Харолд Пепърд в книгата си “Да виждаме по-добре без очила”, препоръчва следните стъпки за предпазване от проблеми със зрението:
а / Четете само ако сте седнали правилно и с изправена глава
б / Дръжте книгата на около 15 инча разстояние от очите (1 инч=2,54см)
в / Осигурете си подходящо осветление – нито слабо, нито много силно
г / Четете дума по дума и без да напрягате очите си.
д / Не четете, ако сте уморени или болни, защото това напряга очните мускули.
е / Мигайте често, поддържайте очите влажни.

Недостигът на протеини провокира кривогледство, ретинит и инфекции. Не е достатъчно да се взимат само витамини, без минерали, ето защо се препоръчва прием на калций, магнезий и цинк.

За възпаление, катаракта, нараняване и т. н.
Алое Активатор: Капвайте 2 капки Алое Активатор, разреден с малко дестилирана вода на всеки 6 часа.
Прави се с цел намаляване чувството на парене в окото.

Очни инфекции:
В случай на инфекция на окото, освен капки Алое Активатор, се препоръчва да се вземат витамините А и Е и Пчелен прополис / 6 таблетки, докато инфекцията намалее, а след това по 4 таблетки на ден, докато изчезне напълно /.

Целият материал, съдържащ се в тази публикация, цели единствено осигуряване на образователна информация, а не медицински инструкции. Авторът на този труд не може да бъде подведен под отговорност за съдържанието или информацията в тази тема. За всеки един от случаите, читателят трябва да се консултира със съответния специалист и в никакъв случай да не действа на своя глава. Информацията и мненията са дадени с най-добри намерения от страна на автора. Читателят, който не се консултира с упълномощените медицински лица при предприемането на каквото и да е лечение или при взимането на който и да е продукт, поема всички рискове за щетите и уврежданията, причинени пряко или косвено от информацията в тази тема.

Информация
Заглавие
Болести на очите. Очни болести
Автор
Описание
Болести на очите: конюнктивит, глаукома, ечемик на окото, катаракта, хеморагии, нараняване на очите, тъмни кръгове под очите и други. Подробно описание и лечение на всички видове очни болести. Лечение с билки.
Share Button
Няма коментари - Остави коментар

Остави отговор

Вашия имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*


6 × 6 =