Коледна трапеза

Рождество Христово (Коледа) е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий – Исус Христос.

На 25 декември се празнува Коледа, наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа. На този ден не се работи и всички отиват в църква на тържествена служба, след която се събират на общо хоро.

В Римската империя преди приемане на християнството денят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон. Християнската същност на новия празник, наричан Рождество Христово, измества езическото съдържание на Аполоновия ден и го превръща в един от най-тачените дни на православното християнство.

Обикновено на Коледа, а в по-редки случаи и на друг ден, но не по-късно от Ивановден, коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника, водача. Познат е и обичая за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравя на своята избраница.

На този ден се правят взаимно посещение и гостувания.
От Коледа според народното вярване започват 12 дни, наричани “мръсни”, “покани”, “караконджови”. През тези дни по света обикалят нечисти сили, които навреждат на хората, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропели първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат. Съществува дори и забрана за полово общуване, защото се вярва, че роденото от това общуване дете ще стане лош човек, ще вижда вампири. Ако това се случи, на детето за 24 часа се ушива ризка, за да не се превърне в караконджул.

Коледа се празнува три дни, като третия ден – 27 декември, е Стефановден, когато празнуват всички именници и посрещат гости.

Вижте тук нашите коледни рецепти:

Share Button
Updated: 24/10/2014 — 05:32

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверка за спам * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Любопитко © 2010 - 2015 Всички права запазени! Frontier Theme