Цветята – Красота и настроение

С красотата на съцветията  и разнообразието от цветове, форми и аромати, цветята привличат хората от дълбока древност. Те постоянно присъстват в обичаите и вярванията им. Отглеждането и използването на цветя е отговор на стремежа на човека да пресъздава красотата на природата, стремейки се да я задържи по-близо до себе си. Цветята са били отглеждани от хората на Древна Индия, Япония, Гърция, Персия, Древен Китай и Древен Египет. Три хиляди години преди новата ера в Древен Китай, масово били отглеждани рози и хризантеми. Те не били използувани само за украса, а   били използувани и в кулинарията.

Пеларгониум     В Древна Япония са възникнали две изкуства свързани с цветята а именно бонзай (отглеждане на миниатюрни дръвчета) и икебана (изкуството на аранжиране на цветя).
Изключително популярни са древногръцките покривни градини от саксийни цветя, свързани с култа към Бог Адонис. По времето на Великите географски открития в Европа били внасяни и отглеждани множество различни цветя и растения. В началото на 17 век се появяват оранжериите и се бележи изключителен възход на градинарското изкуство и на цветарството.

 

В Древна Япония са възникнали две изкуства свързани с цветята а именно бонзай (отглеждане на миниатюрни дръвчета) и икебана (изкуството на аранжиране на цветя).

Фитония

 

Цветята постоянно са съпътствали празниците и церемониите на хората от всички краища на света. Винаги се подаряват цветя на рожденни и именни дни, при сватба, при раждане и кръщение, на цветница, на деня на жената и др. Цветята също са елемент присъстващ и на траурните ритуали. Съществуват празници и ритуали посветени изцяло на цветята като – Карнавала в Ница, датиращ от далечната 1876 година. Интересното за тоя ритуал било, че то възниква с организиране на битка с цветя, заменена по-късно с традицията да се разменят букети. При нас е известен празникът Еньов ден, на който се берът цветя и се плетът венци.

Share Button
Updated: 16/12/2014 — 00:13

1 Comment

Add a Comment
  1. здравейте искам да попитам тези 2 цветя които ще видите на снимката как се казват и как се отглеждат http://prikachi.com/images.php?images/663/8678663O.jpg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверка за спам * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Любопитко © 2010 - 2015 Всички права запазени! Frontier Theme