Боза

Бозата е любима българска напитка на малки и големи. Трудно се устоява на парче домашна баница или закуска с чаша прясна боза. Тя е доста калорична, но и много хранителна. Истинската боза от детството ни се приготвяше от просо и беше просто вълшебна, но…..това за жалост е минало. Сега твърде рядко на пазара може да се намери истинска боза. Аз поне не съм срещала. Затова ще ви предложа един вариант на сегашната боза, която се приготвя от брашно, но за разлика от купешката поне нама консерванти и разни други вредни добавки. Опитайте и няма да съжалявате!

Продукти: 1 кофичка от кисело мляко брашно, 1 кофичка от кисело мляко захар, 1.5 л. студена вода за разбиването на брашното, 3.5 л. вряла вода, 0.5 л. готова купена боза, която служи за мая

боза

Приготвяне: Брашното се изпича докато придобие кремав цвят като често се разбърква, за да не прегори. Изпеченото брашно се изсипва в дълбок съд и постепенно при непрекъснато бъркане се прибавя студената вода докато се получи еднородна смес (не трябва да има бучки). Прецежда се и получената смес се изсипва постепенно във врящата вода . Вари се 20 мин. на умерен огън като постоянно се бърка,за да не загори. По време на варенето се слага и захарта. След като е готово се отмества от огъня и се оставя да изстине при затворен капак на съда,за да не се получи кора. След като изстине в сместа се налива готовата боза и се разбърква добре. Ако е необходимо отново се прецежда. Съхранява се в хладилник. Напитката е готова след 5-6 дни.

Share Button
Updated: 24/10/2014 — 00:06

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверка за спам * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Любопитко © 2010 - 2015 Всички права запазени! Frontier Theme